O companie britanică ar putea lansa pe piaţă primul vaccin împotriva malariei

11

Vaccinul împotriva malariei dezvoltat de compania britanică de medicamente GlaxoSmithKline (GSK) a ajutat la reducerea cu aproape jumătate a numărului de cazuri de infecţie cu această maladie în cazul copiilor participanţi la studiu, arată un raport prezentat în cadrul unei conferinţe medicale din Durban, Africa de Sud, informează BBC.

Vaccinul împotriva malariei, dezvoltat de compania britanică de medicamente GlaxoSmithKline (GSK), a ajutat la reducerea cu aproape jumătate a numărului de cazuri de infecţie cu această maladie în cazul copiilor participanţi la studiu, arată un raport prezentat în cadrul unei conferinţe medicale din Durban, Africa de Sud, informează BBC.

Studiul, considerat a fi cea mai amplă cercetare clinică din Africa, a cuprins 15.500 copii din șapte ţări, cărora li s-a administrat vaccinul denumit RTS,S. La numai 18 de luni de la vaccinare, a putut fi observată o scădere a riscului contactării malariei de 46 de procente la copiii între 5 și 17 luni, în raport cu cei nevaccinaţi. Tototdată, în cazul sugarilor de până la 12 săptămâni, riscul a fost micșorat cu 27%.

În urma obţinerii acestor rezultate promiţătoare, compania GSK a anunţat, printr-o declaraţie oficială, că plănuiește să obţină aprobarea de comercializare a primului vaccin împotriva malariei. Cererea de reglementare va fi trimisă anul viitor Agenţiei Europene a Medicamentelor (AEM).

De asemenea, în aceeași declaraţie, compania își prezintă speranţa că, odată aprobat de AEM, Organizaţia Mondială a Sănătăţii va recomanda utilizarea vaccinului imediat din 2015.

Unul dintre coordonatorii studiului pentru vaccinul RTS,S din Burkina Faso, Halidou Tinto, a declarat că „milioane de cazuri de malarie umplu saloanele spitalelor noastre". Cu toate că au fost luate anumite măsuri pentru a lupta împotriva acestei maladii, „avem nevoie de mai multe instrumente pentru a lupta împotriva acestei boli groaznice", adaugă expertul.

Vaccinul a fost dezvoltat după 30 de ani de cercetare. În acest demers s-au alăturat GSK, organizaţia non-profit Path Malaria Vaccine Initiative, finanţată de Fundaţia Bill & Melinda Gates.

Malaria este o boală parazitară care se transmite în urma înţepăturilor provocate de ţânţarii infectaţi. Această maladie ucide anual sute de mii de oameni, informează Reuters. Cei mai expuși riscului sunt copiii din zonele sărace ale Africii Subsahariene.