Z. Kovacs: Ungaria nu e Grecia. Suspectăm acţiuni speculative

21

După ce apele s-au mai calmat odată cu demisionarea premierilor Papandreou și Berlusconi, norii se strâng în partea de est a Europei după ce Ungaria, cea mai îndatorată economie din zonă, a resimţit din plin de agravarea crizei din zona euro. Potrivit Financial Times, analiștii se tem de un nou val de contagiune.

Budapesta a organizat trei licitaţii dificile pentru vânzarea de obligaţiuni, într-o singură săptămână. Randamentele au urcat puternic, iar forintul s-a depreciat la un minim istoric. În plus, agenţiile Fitch şi Standard&Poor's au depreciat ratingul Ungariei, care se află acum pe ultima treaptă recomandată pentru investiţii, potrivit Gândul.

Ungaria a înregistrat o încetinire a creditării, în contextul evitării riscului de către investitori şi al înrăutăţirii aşteptărilor economice pentru zona euro. Acest lucru nu explică însă efectele atât de puternice înregistrate acum. Vicepreşedintele Institutului Maghiar de Cercetare GKI, Laszlo Akar, este de părere că actuala presiune „nu este justificată de situaţia bugetului".

„Nu suntem Grecia. Suspectăm unele acţiuni speculative în spatele acestei situaţii", a declarat ministrul maghiar al Comunicaţiilor, Zoltan Kovacs.

Potrivit analiștilor, cele 52 de miliarde de dolari din rezerva valutară a Ungariei ar putea ajuta la supravieţuirea economică a ţării în primele două trimestre ale anului viitor, însă ulterior ţara va avea probleme dacă nu primește finanţare externă.

Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland consideră că Ungaria are la dispoziţie trei potenţiale soluţii: să crească dobânzile, să folosească rezervele pentru a apăra cursul forintului sau să se întoarcă la FMI.

Anul trecut, imediat după câștigarea alegerilor, guvernul Fidesz a întrerupt acordul cu FMI, deși acesta a salvat ţara de la colaps financiar în 2008, şi a permis acumularea unui deficit bugetar mai mare decât ar fi acceptat instituţia financiară internaţională.

Joi, un site de profil economic din Ungaria transmitea că Ministerul maghiar al Economiei a anunţat reluarea acordului cu FMI. Anunţul, credibil în contextul prezenţei unei misiuni FMI în Ungaria la acel moment, a fost dezminţit de Fondul Monetar Internaţional, care a precizat că misiunea are ca scop „supravegherea economiei ungare", informează Agerpres.

„FMI nu a primit nicio cerere din partea autorităţilor în vederea lansării de negocieri asupra unui program susţinut de Fond", a precizat Irina Ivaşcenko, reprezentantul permanent al Fondului la Budapesta.

În prezent, Germania este, fără îndoială, locomotiva conjuncturii economice europene. Joi, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, şi noul premier italian, Mario Monti, şi-au reînnoit angajamentul de a „accelera aplicarea planului menit să asigure stabilitatea financiară şi creşterea economică a zonei euro", informează AFP, citând declaraţii din timpul unei teleconferinţe între cei trei lideri.

Şeful statului francez, cancelarul german şi prim-ministrul italian „îşi vor asuma întreaga responsabilitate pentru asigurarea stabilităţii, prosperităţii şi forţei zonei euro în ansamblul său", rezumă Capital.

Cu toate acestea, Germania are o datorie de care ar trebui să se teamă toată Europa. „În Germania, oameni au senzaţia că ţara nu are nicio problemă, că Germania este lipsită de datorii și că ceilalţi sunt îndatoraţi excesiv. În realitate, nivelul datoriei germane este îngrijorător",a declarat președintele consiliului de miniștri ai Finanţelor din zona euro, Jean-Claude Juncker, citat de Capital.

Acesta a declarat într-un interviu pentru Bonner General-Anzeiger că datoria Germaniei este mai îngrijorătoare decât cea a Spaniei. „Numai că nimeni nu vrea să știe asta", a spus luxemburghezul.„Este mai confortabil să spui că oamenii din Sud sunt leneși. Nu este deloc așa", a mai adăugat el.

Cea mai mare îngrijorare privind Europa Centrală şi de Est este retragerea finanţărilor din partea băncilor din Vest, situaţie care ar afecta puternic creşterea economică şi ar forţa unele state să ceară sprijinul FMI, potrivit unei analize Reuters.