Papa sosește azi în inima africană a religiei voodoo

71

Papa Benedict al XVI-lea soseşte vineri în Benin, marcând astfel a doua sa vizită în Africa într-o ţară considerată inima practicii voodoo. Prima sa călătorie pe continentul african a avut loc în 2009, și a lăsat în urmă un întreg scandal legat de folosirea prezervativului.

Suveranul Pontif urmează să fie întâmpinat de zeci de mii de cetăţeni ai Beninului și pelerini din Africa de Vest, scrie AFP. Vizita sa va dura trei zile și va culmina cu o mesă duminicală pe un stadion din Cotonou capitala economică a ţării.

Călătoria Papei în Benin va cuprinde și o vizită la Ouidah, un oraș încărcat de simbolism și considerat unul din centrele religiei voodoo, care a funcţionat multă vreme ca un nod comercial în comerţul cu sclavi.

Acolo Papa se va întâlni cu lideri religioși tradiţionali, inclusiv cu șefi voodoo. Pentru mulţi dintre locuitorii Beninului, amestecarea credinţei catolice cu tradiţiile locale nu este ceva neobișnuit, deși, potrivit AFP, acest amestec provoacă ocazional tensiuni.

Obiectivul principal al vizitei Papei în Benin, ţara cu cea mai rapidă creștere a numărului de catolici, este semnarea oficială a documentului „Angajamentul pentru Africa" centrat pe pace, reconciliere și dreptate.

Documentul se constituie ca un rezumat al concluziilor sinodului episcopilor africani din 2009, însă observatorii lumii catolice se așteaptă ca actul să facă referire și la problemele inegalităţii sociale, ale corupţiei, ale sărăciei din mediul rural și ale creșterii numerice a adepţilor altor mișcări creștine.

Papa va semna documentul sâmbătă, în cea mai mare catedrala din Africa de Vest – catedrala din Ouidah, construită ca monument de aducere aminte a locului în care misionarii catolici au sosit acum 150 de ani.

Analiștii se așteaptă ca Papa să se confrunte din nou cu întrebări privind folosirea prezervativului în ţara care este cel mai dur lovită de HIV/SIDA. Prima sa vizită africană, în Camerun și Angola, în 2009, a stârnit o uriașă controversă după ce Suveranul Pontif a spus că distribuirea prezervativelor în Africa a agravat problema infectării cu HIV.

Între timp, Papa și-a mai ponderat opinia, sugerând în cartea sa, publicată anul trecut, că folosirea prezervativului este permisă „în anumite cazuri", și poate reduce riscul infectării cu HIV.

Bolnavii de HIV/SIDA din Africa sub-sahariană constituie, în momentul de faţă, 70% din segmentul de populaţie infectată cu HIV, la nivel mondial.

(Foto: AFP)