Ambasadorul american în Libia a fost ucis. Obama reacţionează

125

Mai multe proteste au fost organizate în Cairo, Egipt şi în Benghazi, Libia, din cauza unui film produs în SUA, ofensator la adresa islamului şi a Profetului Mahomed. În Benghazi a fost atacat consulatul SUA, iar ambasadorul american şi alţi trei funcţionari au murit.

Autorităţile libiene şi-au prezentat oficial scuze Statelor Unite pentru ce s-a întâmplat, susţinând că atacul a venit din partea susţinătorilor fostului regim al lui Muammar Gaddafi şi reţelei Al-Qaida. Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a condamnat „în cei mai puternici termeni atacul asupra ambasadei noastre din Benghazi", iar preşedintele Obama a avertizat Egiptul că „dacă acţionează dând dovadă că nu-şi asumă aceste responsabilităţi, cum fac toate celelalte ţări unde avem ambasade, cred că asta va reprezenta o adevărată problemă," citează AFP.

Preşedintele Obama a mai promis să aducă în faţa justiţiei pe cei responsabili de incendierea ambasadei americane la Benghazi, incediu în care ambasadorul American şi trei oficiali şi-au dat viaţa.

Filmul Innocence of Muslims a fost realizat de un producător israelian, care s-a ascuns în urma protestelor, şi de către membri ai comunităţii ortodoxe copte din Egipt, care fuseseră expatriaţi şi acum se află în SUA. Filmul a fost promovat de Morris Sadek, un extremist anti-islamic din California, care sprijină comunitatea creştină din Egipt şi de către pastorul Terry Jones, care a dat foc Coranului. Filmul întreg nu a fost încă difuzat, însă părţi din el au apărut pe internet, dublate în arabă, filmul fiind în limba engleză.