Deputaţii vor să închidă magazinele duminica

64

Niciun hipermarket deschis duminica. Acesta este obiectivul deputaţilor din Comisia pentru Agricultură, care vor să introducă o nouă prevedere în Codul bunelor practici comerciale. Iniţiatorii acestei propuneri spun că o consecinţă a adoptării ei ar fi creșterea vânzărilor pentru producătorii autohtoni din pieţe, informează ziarul Gândul.

„Încercăm să introducem o modificare în legea Codului bunelor practici. Pe modelul unor ţări din Uniunea Europeană, precum Germania sau Austria, vom propune ca marile reţele de magazine să fie închise în zilele de duminică,” a declarat pentru Gândul deputatul Valeriu Steriu. El a explicat că „în acele state s-a recurs la o asemenea măsură pe considerente de legislaţia muncii. La noi se va încuraja astfel comerţul din pieţe cu produse locale.”Liderii sindicatelor salută această propunere. Dragoș Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, este de părere că „în cazul în care va fi luată, o astfel de decizie ar fi binevenită. S-ar încuraja şi redeschiderea magazinelor de cartier.”

Retailerii nu împărtășesc opinia sindicatelor și, în timp ce nu au dorit să comenteze oportunitatea unei astfel de propuneri până aceasta nu se concretizează, ei și-au exprimat totuși nemulţumirea faţă de modul în care a fost formulată legea actuală. „Este o lege unilaterală, care aplică sancţiuni doar retailerilor, nu şi furnizorilor (…) prevede termene de plată foarte scurte la diverse produse considerate proaspete, dar, dintr-o necunoaştere suficientă, această prevedere se aplică la ciocolată, vin etc,” atrage atenţia Delia Nica, vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR). Reprezentantul AMRCR pune sub semnul întrebării eficacitatea unui cod despre care crede că este, de fapt, o „struţo-cămilă legislativă.”