Economistul Tomas Sedlacek: Lăcomia e Dumnezeul economiei

31

Într-un interviu acordat publicaţiei Spiegel, economistul ceh Tomas Sedlacek, fost consilier economic al preşedintelui Vaclav Havel, discută despre moralitate în criza actuală şi despre cum că o politică economică al cărei singur scop e creşterea, va duce mereu la datorie.

Pentru autorul bestseller-ului „Economics of Good and Evil", lăcomia are două feţe, ea este un motor de progres, dar este totodată şi cauza colapsului economic în care ne aflăm azi. „A fi mereu nemulţumit şi dorind întotdeauna mai mult, pare a fi un fenomen înnăscut, care a format baza civilizaţiei noastre. Păcatul originar din grădina Edenului a fost rezultatul lacomiei", spune Sedlacek.

În opinia lui, progresul şi satisfacţia nu pot fi obţinute în acelaşi timp. Trebuie ca oamenii să aleagă una dintre ele. „Nu par a fi decât două moduri de a reduce discrepanţa dintre dorinţă şi satisfacţi". Unul dintre ele extinde furnizarea de bunuri şi puterea de cumpărare necesară pentru a le dobândi. „Acesta e modelul hedonist, care a fost ales încă din zilele grecilor şi a romanilor, dar care riscă să se destrame în criza datoriilor. Monetizarea societăţii noastre a consolidat iluzia că toate lucrurile pe care le dorim sunt la îndemâna noastră", spune economistul ceh pentru Spiegel.

Opusul este modelul stocismului antic: rigoare, moderaţie şi economisire. „Cererea trebuie redusă, astfel încât să corespundă ofertei existente. Stoicii au trebuit să-şi petreacă toată viaţa învăţând limitele nevoilor lor."

Însă în opinia lui Sedlacek mai exista un model prin care se poate face economie sustenabilă: o economie de Sabat. „Dumnezeu s-a odihnit în ziua a şaptea, după ce a creat lumea, nu pentru că era obosit, ci pentru că a ştiut că ceea ce a creat era bun. Potrivit obiceiului biblic, terenurile erau lăsate necultivate o dată la fiecare şapte ani, iar datoriile erau iertate după 49 de ani. Perfecţiunea, sau urmărirea ei, este cel mai mare duşman al unui lucru făcut bine."