Falimentul Americii este o „certitudine matematică”

48

Dacă America nu își schimbă direcţia politicilor fiscale, falimentul ei este o „certitudine matematică", avertizează John Allison, cel care a condus timp de două decenii una dintre cele mai importante bănci ale Americii.

„Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne dăm seama spre ce ne îndreptăm și să fim obiectivi cu noi înșine", afirmă Allison, îngrijorat de viitorul ţării sale, într-un interviu oferit CNSNews. America are un deficit de peste un trilion de dolari în ultimii trei ani, o datorie federală de peste 13 miliarde de dolari. Dacă guvernul ar trebui să plătească toate beneficiile promise prin emisiune de titluri, ar ajunge la un deficit pe termen lung de 61.9 trilioane de dolari. „Dacă pui numele acestea cap la cap, și cred că sunt foarte, foarte obiective, în 20 sau 25 de ani America ajunge falimentară. Este o certitudine matematică."

„Ţările nu falimentează asemeni companiilor", atrage atenţia Allison. „Nu depun dosar de insolvenţă. În general crește inflaţia. Tipăresc bani sau devin economii ale Lumii a Treia." Soluţiile oferite de Allison sunt disciplină financiară și concentrarea asupra creșterii economice. În plus, este nevoie de o schimbare fundamentală de perspectivă: trecerea de la redistribuirea bogăţiei la crearea acesteia.

Rememorând istoria celor două bănci falimentare Freddie Mac și Fannie Mae, Allison spune că timp de nouă ani au urmărit evoluţia cifrelor și au atras atenţia asupra falimentului. Politicienii nu au luat în considerare avertismentul. La începutul crizei, în septembrie 2008, cele două bănci au trecut sub control guvernamental în urma incapacităţii de continuare a operaţiunilor.

Allison a fost președinte al BB&T din 1987 și director general în 1989 până în 2008. Este profesor la Wake Forest University Schools of Business. În 2009 BB&T era cotată ca fiind a zecea bancă a Statelor Unite.