FMI, UE şi BCE cer Greciei majorarea săptămânii de lucru la 6 zile

14

Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Centrală Europeană (BCE) cer guvernului de la Atena majorarea săptămânii de lucru la 6 zile pentru toate sectoarele şi mărirea programului zilnic de muncă, reiese dintr-un email confidenţial din data de 31 august prezentat de ziarul financiar grec Imerisia şi citat de Russia Today.

Mesajul a fost trimis chiar înaintea întâlnirii de astăzi dintre premierul grec, Antonis Samaras, şi partenerii de coaliţie, preşedintele PASOK, Evangelos Venizelos, şi liderul stângii democrate, Fotis Kouvelis.

Documentul arată că cei trei creditori internaţionali solicită Ministerului elen al Muncii să implementeze o serie de noi măsuri printre care se numără reducerea preavizului de concediere, reducerea indemnizaţiei de desfacere a contractului de munca şi o flexibilitate mai mare a programului de lucru.

Aceasta presupune creşterea numărului de zile în care angajaţilor le este permis să lucreze la şase şi fixarea numărului minim de ore de odihnă la 11 pe zi. De asemenea, troica creditorilor internaţionali ai Greciei a cerut guvernului să permită decuplarea programului angajaţilor de programul de deschidere a instituţiei pentru care lucrează. În plus, cei trei creditori au cerut eliminarea restricţiilor privind timpul minim şi maxim permis între turele de dimineaţă şi după-amiază, precum şi acordarea posibilităţii ca angajaţii să îşi ia un concediu de două săptămâni consecutive în orice perioadă a anului.

Cât lucrează grecii acum?

Potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) angajaţii greci lucrează în medie 2.017 ore pe an, mai mult decât în oricare altă ţară europeană.

Însă, notează Russia Today, mai multe ore de lucru nu înseamnă automat o productivitate mai mare. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor rămâne în continuare scăzut, mult în urma PIB-ului per capita în ţări precum Germania.

Modificările legislative cerute de FMI ar putea genera o creştere a tensiunilor dintre guvern şi sindicate, deja hipersensibile la măsurile de austeritate adoptate până acum.

„Este important ca oamenii din ţări ca Grecia, Spania sau Portugalia să nu iasă la pensie mai repede decât în Germania, astfel încât toată lumea să facă eforturi cât de cât egale. Nu putem avea o monedă comună, iar în unele state oamenii să aibă multe zile de concediu, iar în altele foarte puţine. Aşa ceva nu funcţionează pe termen lung", le transmitea Angela Merkel grecilor, în urmă cu un an.

Care este situaţia în UE?

Săptămâna de lucru de şase zile este legală în Franţa, unde numărul de ore de lucru pe săptămână este 35 de ore, notează Cotidianul. În Marea Britanie, timpul de lucru este monitorizat la 17 săptămâni, interval în care angajatul nu trebuie să lucreze mai mult de 48 de ore pe săptămână.

În România, programul de lucru negociat colectiv este de 40 de ore pe săptămână, maxim în Uniunea Europeană. Anul trecut, angajaţii cu normă întreagă au avut cea mai lungă săptămână de muncă din UE, de 41,3 ore, potrivit Eurofound. Media săptămânii de lucru este în UE de 39,7 ore, iar în zona euro de 39,5 ore.

Citeşte şi Florile timpului – Sabatul, între intenţie primordială și utopii cotidiene