Dilema etică a discriminării sexuale a embrionilor

585

Ştiinţa a făcut posibilă alegerea sexului viitorului copil cu o acurateţe de 100%. Tehnica se numeşte diagnoză genetică de pre-implantare, se face în Statele Unite şi cele mai noi paciente sunt britanicele.

Dorinţa unui cuplu de a avea copii de ambele sexe poate deveni acum realitate, cu ajutorul specialiştilor în genetică. Unele cupluri şi-ar dori un băiat după două fete, dar se bucură de naşterea unei a treia fete. Alte cupluri nu lasă totul la voia întâmplării şi apelează la leacuri mai mult sau mai puţin eficiente. Dar există cupluri care ar merge până unde le permite ştiinţa ca să-şi îndeplinească dorinţa, indiferent de costurile financiare şi morale pe care le presupune acest demers.

Până acum, 400 de britanice au ales ca, în urma fertilizării in vitro, să aleagă un embrion exclusiv în funcţie de sexul acestuia. Însă decizia lor s-a lovit până în urmă cu puţină vreme de faptul că o asemenea procedură este ilegală în Marea Britanie.

Alegerea unui embrion pe considerente legate de sexul lui este interzisă din 1990, prin hotărârea numită Fertilizare Umană şi Embriologie. Aceasta stipulează că, în cazul reproducerii asistate, statul nu autorizează practicile ce promit sau asigură sexul embrionului.

De asemenea, hotărârea interzice şi testarea embrionilor, prin orice mijloace, pentru stabilirea sexului acestora, excepţie făcând doar situaţiile în care istoricul familial ar predispune la boli fizice sau mentale ale fătului care sunt strict legate de sexul acestuia (precum hemofilia, care afectază doar bărbaţii, dar femeile sunt purtătoare).

Rezolvarea de peste ocean

În aceste condiţii, britanicele aleg din ce în ce mai des să plece în Statele Unite şi să apeleze la serviciile medicului Jeffrey Steinberg, care conduce institute de fertilizare cu clinici în New York şi Los Angeles, unde părinţii vin pentru a alege sexul viitorului lor copil.

Dr. Steinberg este o persoană controversată, încă de când a început să popularizeze această tehnică, în 2009. Protestele au luat amploare după ce Steinberg a anunţat că specialiştii pot alege şi culoarea ochilor sau a părului viitorului copil, deşi recunoaşte că nu se aştepta să se ajungă în acest punct. Intenţia iniţială a speciliştilor fusese tratarea cazurilor copiilor cu albinism, care nu aveau pigment colorat.

Steinberg recunoaşte că a primit ameninţări cu moartea şi chiar a primit o scrisoare de la Vatican. Liderii catolici i-au cerut reevaluarea practicii, în cazul în care avea să fie dusă la bun sfârşit. „Cei de la Vatican au fost foarte amabili cerându-ne să reevaluăm ceea ce facem. Cercetarea nu intră în discuţie acum, dar va intra în viitor."

Avantaje şi dezavantaje

Ca în toate procedurile FIV, se creează in vitro mai mulţi embrioni, majoritatea lor fiind distruşi apoi în procesul de selecţie şi implantare. Însă principalul avantaj moral subliniat de geneticieni este faptul că embrionii rămaşi sunt congelaşi şi păstraţi. În cazul alegerii sexului, se selectează doar embrionii cu sexul respectiv.

Dezavantajele procedurii sunt multe, atât fiziologice, cât şi etice. Între cele fiziologice se numără efectele negative ale hormonilor administraţi în timpul tratamentului (care duc la înceţoşarea vederii, inflamaţii şi creşterea în greutate), riscul de a avea sarcină multiplă – gemeni sau tripleţi, şansa încă redusă de a da naştere unui copil sănătos (numai 43% dintre implanturi devin sarcini care ajung la termen).

Din punct de vedere etic, părinţii trebuie să decidă ce doresc să facă cu embrionii rămaşi: să îi arunce, să îi congeleze sau să îi doneze altor cupluri care îşi doresc copii. Însă fiecare dintre aceste variante deschide, la rândul ei, o discuţie etică aprinsă.

Apoi, bioeticienii subliniază că o alegere bazată strict pe sexul embrionului este nu doar discriminare, ci şi afirmarea că embronii de un anumit sex nu sunt vrednici de viaţă. Naşterea de fete/băieţi atunci când se doreşte un copil de sex opus nu este o problemă medicală ce trebuie „rezolvată". În plus, aceştia spun că dacă ştiinţa face posibilă această tehnică, nu înseamnă că este şi bine să o folosim.