FMI are „misiuni” diferite în Estul Europei

8

După ce săptămâna trecută FMI își majora resursele de creditare de la 750 de miliarde la 1000 de miliarde de dolari, conform Financial Times, zilele acestea misiunile Fondului încep noi vizite în ţările din estul Europei.

   

    ROMÂNIA. Delegaţia FMI vine de azi în România, în cea de-a cincea ocazie de evaluare a ţării noastre, în procesul de îndeplinire a acordului stand-by. În urma acestei evaluări s-ar putea elibera cea de-a 6-a tranșă de împrumut, în valoare de 900 de milioane de euro. Premierul Emil Boc a anunţat că propunerile României vor fi un TVA de 25% și o cotă unică de 10%.

    GRECIA. În Grecia, misiunea FMI este de asemenea prezentă pentru verificarea aplicării eficiente a planurilor de relansare economică ce au prevăzute și un sprijin de 110 miliarde de euro. După ce în luna mai Grecia a primit prima tranșă de 20 de miliarde de euro, în urma evaluării i-ar putea fi eliberată cea de-a doua tranșă de 9 miliarde. Grecia are nevoie absolută de această tranșă pentru a putea plăti pensiile și salariile bugetarilor.

    UNGARIA. În Ungaria premierul Orban a anunţat că din octombrie ţara sa nu va mai apela la ajutorul FMI. În schimb, Ungaria va taxa băncile de trei ori mai scump decât în celelalte ţări UE. Măsura a fost criticată de FMI, care a avertizat că și alte state ar putea lua exemplul ungar. Viktor Orban a declarat că „este de neacceptat să considerăm băncile drept vaci sfinte, într-o perioadă în care o criză globală, pornită de către bănci, a cuprins întreaga lume, Impozitul asupra băncilor este necesar, echitabil și eficient." Analizele specialiștilor acuză autorităţile de la Budapeste de populism, de pregătire a alegerilor și afirmă că speranţa auto-susţinerii fără ajutorul FMI este o utopie.