FMI: Cu măsurile luate, România poate merge mai departe

24

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), alături de cei ai Comisiei Europene (CE) și cei ai Băncii Mondiale (BM) au prezentat ieri concluziile evaluării acordului Stand-By: majoritatea criteriilor de performanţă stabilite pentru sfârșitul lunii iunie au fost îndeplinite. România va primi următoarea tranșă de 900 de milioane de euro.

   

    O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional, alături de reprezentanţi ai Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale, s-a aflat în perioada 26 iulie-4 august la București pentru o nouă revizuire a acordului stand-by. În cadrul conferinţei de presă de miercuri, 4 august a.c., șeful Misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat că „au fost respectate criteriile de performanţă, cu excepţia plafonului pentru arieratele guvernamentale”, pentru care se va solicita din nou o derogare. Conducerea FMI va aproba eliberarea următoarei tranșe de 900 milioane euro, după ce autorităţile române vor plăti 2 miliarde de lei în contul arieratelor statului.

    Oficialii FMI și CE au apreciat eforturile autorităţilor române pentru combaterea deficitului bugetar și cred că măsurile luate, deși drastice, sunt imperioase pentru stabilitatea financiară a ţării. Economia României va cunoaște însă un trend pozitiv de-abia de la anul, când se așteaptă o creștere a PIB-ului de 1,5 %. Pentru 2010, șeful FMI preconizează o scădere a PIB cu până la 2%. „Cererea internă slabă, incertitudinile din regiune, precum și inundaţiile din ultima perioadă au împovărat creșterea economică, deși sunt sectoare care dau semne de relansare”, a susţinut Jeffrey Franks.

    Misiunea a concluzionat că măsurile ambiţioase luate în iunie (creșterea TVA la 24%, diminuarea salariilor din sectorul public cu 25% și reduceri ale anumitor transferuri) par a fi suficiente pentru a ţine deficitul bugetar sub 6,8% în 2010 și pentru a atinge obiectivele de deficit în 2011 și 2012.