FMI și-a actualizat previziunile pentru creșterea economiei mondiale în 2010

15

FMI a prezentat azi la Hong Kong previziunea globală pe 2010 într-o formă actualizată, ridicând indicele de creștere a economiei mondiale de 4.2 din aprilie la 4.6. Totuși, a previzionat pentru 2011 doar un 4.3.

   

    Agenţia Reuters informează că în raport s-au menţionat ca plusuri expansiunea robustă a economiilor din Asia și creșterea cererii private americane. A fost exprimată și avertizarea cu privire la criza datoriilor din zona euro care pune sub risc revenirea economiei. „Ceea ce s-a întâmplat în Europa va încetini calea spre refacere", a afirmat Olivier Blanchard, economistul șef al FMI.

    Reprezentanţii fondului au afirmat că problemele financiare suverane ale statelor din zona euro și turbulenţa pieţei financiare ce a rezultat au fost provocări puternice, în special din pricina reţelei de legături financiare și comerciale ce conectează Europa cu lumea. Cu toate acestea, riscul unei noi căderi în recesiune mondială a fost considerat ca improbabil. Economia globală s-a diminuat cu 0.6% în 2009, ca rezultat al crizei financiare globale.