La Bruxelles se dezbate astăzi viitorul economic al UE

102

Liderii UE se adună astăzi la Bruxelles în cadrul unui summit informal pentru a dezbate, în principal, asupra viitorului economic al UE, cu accent pe crearea locurilor de muncă şi o disciplină bugetară inteligentă.

Consiliul se anunţă a fi unul destul de tensionat, mai ales pe fondul retrogradărilor făcute de agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat în ultimele două săptămâni, ratingul a 14 ţări din zona euro . Cinci dintre ele, printre care Italia şi Spania, au fost retrogradate vineri. Calificativul Italiei a fost scăzut cu două trepte, la „A-", cel al Spaniei, cu două trepte, la „A", iar cel al Belgiei, cu o treaptă, la „AA".

Majoritatea statelor member, dar nu şi Marea Britanie, aşteaptă ca la acest summit să semneze un nou tratat bugetar. Ţinta este o coordonare a politicii bugetare pentru toate cele 17 naţiuni din zona euro.

Se pune însă problema influenţelor pe care ţările non-euro le au asupra unei asemenea înţelegeri. Polonia insistă ca ea şi alte ţări care sunt pregătite să treacă la euro, să fie implicate în aceste negocieri.

Presiunile au venit şi din partea participanţilor la Forumul Economic de la Davos, care se desfăşoară zilele acestea, majoritatea oficialilor şi economiştilor cerând UE mai multă determinare în rezolvarea problemelor zonei euro.

Nouriel Roubini, care au prevăzut criza financiară americană din 2008, a declarat la Davos că, după părerea lui, este o probabilitate ridicată ca Grecia să părăsească zona euro în următoarele 12 luni, ea urmând să fie urmată ulterior pe acest drum şi de Portugalia.

„Zona euro se află într-o deraiere cu încetinitorul. Nu doar Grecia, ci şi alte state sunt insolvente", a declarat Roubini.

El a precizat că, după părerea lui, Europa va suferi în continuare o recesiune severă şi că probabilitatea ca zona euro să se "rupă" este de 50%, în următorii 3-5 ani.

Cu toate astea preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat duminică, într-o intervenţie televizată, că situaţia pe frontul crizei din zona euro „se calmează" şi „se stabilizează", apreciind că „Europa nu mai este pe marginea prăpastiei".

Nicolas Sarkozy urmează să anunţe o serie de măsuri care vor marca finalul mandatului său, înaintea alegerilor prezidenţiale prevăzute pe 22 aprilie şi 6 mai.

O altă problemă care ar trebui să intre în discuţii la acest summit este creşterea fondului de urgenţă. Directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat într-un discurs la Consiliul pentru Relaţii Externe din Berlin, că guvernele din zona euro trebuie să crească resursele fondului de urgenţă pentru statele cu probleme financiare şi să analizeze măsuri care să conducă la o distribuţie a riscului între membri, precum introducerea de obligaţiuni commune.

În schimb cancelarul german Angela Merkel a încercat să respingă presiunile internaţionale tot mai mari asupra Germaniei pentru a accepta o majorare a resurselor fondului de urgenţă pentru statele cu probleme din zona euro, afirmând că discuţiile continuă. Cancelarul german a rezistat până în prezent unei majorări a resurselor fondului de urgenţă.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat duminică seară  cu ocazia unei conferinţe de presă dedicate acestui eveniment că obiectivul României vizează obţinerea unui răgaz pentru aplicarea „regulii de aur", respectiv pentru impunerea unui deficit structural de cel mult 0,5% până la 1 ianuarie anul viitor.

„Este anul în care vom avea două rânduri de alegeri. Propunerea este ca Tratatul să intre în vigoare după ce este ratificat de 12 state. Mâine vom vedea dacă se ajunge la acest deziderat. Dacă se ajunge la el, va trebuie să găsim formule pentru ca propunerea făcută de noi, introducerea prevederilor regulii de aur deficitul structural de 0,5% să se facă la un an de la intrarea în vigoare a tratatului", a declarat Băsescu.

Surse: BBC, Bloomberg, Mediafax1, Mediafax2