La nivel mondial, preţurile alimentelor au scăzut în ultimii 2 ani

53

Preţul alimentelor precum lactatele, cerealele şi zahărul a scăzut în ultimii 2 ani, datorită o creștere semnificativă a producţiei, informează FAO, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite.

Indicele preţurilor alimentelor (pentru 55 de tipuri de alimente) a scăzut în luna mai cu 4,2%. Cel mai scăzut nivel fusese înregistrat în urmă cu 2 ani (martie 2010), când indicele prezentase o scădere de 4,3%.

„Preţurile internaţionale au scăzut în ultimele săptămâni pentru majoritatea mărfurilor, datorită perspectivelor în general favorabile privind oferta, în contextul incertitudinilor economice tot mai intense şi aprecierii dolarului american", se arată în raportul FAO.

FAO estimează că, în acest an, producţia mondială de lapte va creşte în cu 2,7%, la 750,1 milioane de tone, după un avans de 2,3% în 2011, cea a grîului cu 3%, la 680 de milioane de tone, iar cea a cerealelor cu cel puţin 2% în 2012/13 la 2 376 milioane de tone.