Miliardarul Buffett: Nu ascultaţi de profeţii dezastrului!

10

Investitorul miliardar american Warren Buffett îi îndeamnă pe americani să nu asculte de „profeţii dezastrului" și crede că pentru ţara sa „cele mai bune zile stau înainte".

Afirmaţiile miliardarului au ajuns în presă prin scrisoarea anuală a lui Warren Buffett adresată acţionarilor firmei sale de investiţii, Berkshire Hathaway. Documentul de 26 de pagini este văzut ca un ghid cu autoritate în evaluarea economiei nr. 1 a lumii. Buffett crede că acum și în viitorul apropiat este timpul cel mai propice pentru investiţii. În căutarea unei ţinte mamut, Buffett scrie că „arma noastră e încărcată și mă mănâncă degetul să apăs pe trăgaci".

Cu privire la nesiguranţa zilei de mâine, investitorul american insistă asupra faptului că întotdeauna viitorul e nesigur. „Comentatorii de azi vorbesc adesea despre „o mare incertitudine". Dar, gândiţi-vă la 6 decembrie 1941, 18 octombrie 1987 sau 10 septembrie 2001", atrage atenţia miliardarul cu referire la zilele dinaintea unor mari evenimente pentru SUA, atacul de la Pearl Harbor, căderea de bursă sau cunoscutul atac terorist. „Indiferent cât de calmă ar fi ziua de azi, întotdeauna mâine este nesigur. Nu vă lăsaţi bântuiţi de o asemenea realitate."

În scrisoare Buffett vorbește și despre creditare. Analizând criza din 2008, el o vede ca pe o confirmare a pericolului de a investi cu bani împrumutaţi. „Când împrumuturile merg, îţi cresc veniturile. Soţia te crede deștept, vecinii de invidiază. Dar împrumuturile dau dependenţă. După ce profită de minunile creditării, foarte puţini revin la practici mai conservatoare."

În topul celor mai bogaţi oameni ai lumii, Warren Buffett se situează pe locul trei. Alături de Bill Gates, Warren Buffett a iniţiat proiectul adresat miliardarilor lumii prin care aceștia sunt îndemnaţi să-și doneze averile pentru cauze umanitare.