Netul, creditul și ţeapa. DE CE să nu-ţi faci credit online

498

O verificare minuţioasă întreprinsă de comisari ai Uniunii Europene asupra a 563 de site-uri de Internet care oferă împrumuturi personale, servicii de creditare prin card sau alte credite de consum a relevat că 70% dintre acestea nu respectă normele de UE privind protecţia consumatorului în acest sector.

Din 562 de site-uri verificate iniţial, numai 30% au trecut testul verificării minuţioase pentru respectarea normelor UE relevante, de protecţie a consumatorilor, și 70% din aceste site-uri (393) au fost marcate pentru investigaţii ulterioare, informează EurActiv.

Mai mult de jumătate (11) din cele 20 de site-uri din România supuse verificării, funcţionează în condiţii neregulamentare, care periclitează siguranţa consumatorilor, susţine un comunicat al Comisiei Europene.

Principalele probleme constatate ţin de publicitatea care nu include informaţiile standard necesare, ofertele care au omis informaţii esenţiale pentru luarea unei decizii şi costurile care au fost prezentate în mod înşelător.

Astfel, publicitatea de pe 258 (46 % dintre site-urile verificate) nu includea toate informaţiile standard solicitate de Directiva privind creditul de consum, de exemplu:

i) dobânda anuală efectivă (DAE), care este esenţială pentru a compara ofertele

ii) informaţii privind includerea sau nu în costul total a costurilor cu serviciile auxiliare obligatorii (de exemplu, asigurare)iii) durata contractului de credit.

Autorităţile au mai observat că 244 (43 %) dintre site-uri nu au oferit informatii clare despre toate elementele diferite din costul total, de exemplu:

i) privind tipul de rată a dobânzii (fixă, variabilă sau ambele)ii) privind durata creditului (daca este cazul) iii) privind unele dintre costurile aferente creditului (de exemplu, un comision de intermediere).

O altă gravă neregulă constatată este prezentarea înșelătoare a costurilor, fie prin falsă informare, fie prin informare care ar putea induce în eroare consumatorii. Aceasta include, de exemplu, date înșelătoare despre felul în care se calculează preţul.

Potrivit autorităţilor, în următoarele săptămâni și luni, operatorilor economici li se va cere să corecteze neregulile. Dacă nu vor răspunde pozitiv solicitării, operatorii vor suporta consecinţe judiciare variabile în funcţie de legislaţia naţională. Comisia Europeană va primi un raport din partea autorităţilor naţionale de aplicare a legii, până în toamna anului acesta, și va întocmi, la rândul ei, un raport public privind rezultatele.