Restaurantul care nu vinde NIMIC nesănătos

1278

În goana cotidiană, alimentaţia sănătoasă ajunge mereu pe ultimul loc pe lista priorităţilor. Tocmai de aceea, o familie întreprinzătoare din Buzău s-a ambiţionat să arate că se poate și altfel, și a deschis un restaurant vegetarian, denumit „New Life", care oferă doar meniuri bogat nutriţionale.

Iniţiativa, care face parte dintr-un proiect mai amplu, include și un spital privat și un centru de conferinţe. Mai mulţi medici și militanţi pentru un stilul de viaţă sănătos au fost prezenţi la evenimentul de lansare, care a avut loc duminică, în Buzău.

Iniţiatorii proiectului New Life spun că fiecare preparat culinar din restaurant trebuie să îndeplinească obligatoriu două condiţii: să fie sănătos și să fie gustos, motiv pentru care colaborează cu medicul nutriţionist Margi Anne Isaia, instruit la Institutul de Sănătate Publică al Universităţii Loma Linda (SUA).

Potrivit unui comunicat al reprezentanţilor restaurantului, meniurile combină ingredientele în așa fel încât să acopere cât mai amplu nevoile nutriţionale ale organismului, iar bucătarii au o listă întreagă de reguli pe care trebuie să le respecte.

Pe lângă faptul că folosesc numai ingrediente vegetale, bucătarii exclud produsele rafinate: zahăr, faină albă, uleiuri vegetale nesănătoase, uleiuri hidrogenate, singurul ulei acceptat în preparare fiind cel de măsline. În plus, îndulcitorii folosiţi sunt fructele uscate și, la unele preparate, foarte puţină miere de albine.

Tehnicile de gastrotehnie, spun reprezentanţii restaurantului, sunt gândite astfel încât să nu altereze calitatea nutriţională a alimentelor. „Scopul unui astfel de centru este să vină în întâmpinarea celor care doresc să-și corecteze obiceiurile greșite, să înţeleagă că aceste obiceiuri greșite dau fenomenul de dependenţă și ne fac să credem că bucuria și plăcerea vieţii depind de anumite alimente sau substanţe, or viaţa poate fi frumoasă și plăcută și fără aceste alimente care, în esenţă, ne distrug," a declarat medicul Paul Costache, unul dintre fondatorii proiectului. „Adesea, în practica mea de zi cu zi, observ că pacienţii ar vrea să facă schimbări, dar nu au elementele necesare și capacitatea de-a face aceste schimbări, motiv pentru care au nevoie de ajutor, au nevoie să fie educaţi," a mai spus medicul care, împreună cu soţia lui, Gabriela, administrează centrul New Life.

Pe educaţia pentru schimbare a pus accentul și dr. Costin Dinu, prezent la inaugurarea restaurantului. „Această iniţiativă nu a luat naștere pe bază de folclor. E o prostie să spui 'bunicul meu a mâncat ce-a vrut și a trăit până la 80 de ani'. Trebuie să judeci statistic, din 100.000 de astfel de bunici, câţi ajung la 80 de ani?"

Restaurantul face o misiune din promovarea hranei vegetariene ca alternativa sănătoasă la regimul carnat haotic al românului obișnuit. „Între 60% și 90% dintre boli ar putea fi evitate dacă oamenii și-ar schimba stilul de viaţă," a declarat medicul Virgiliu Stroescu, argumentând pentru adoptarea unei diete vegetariene.

„Știţi cât timp ne trebuie să trecem la alimentaţia vegetariană dacă primim un rezultat de la anatomo-patologie?" a completat dr. Costin Dinu. „Un diagnostic ne convinge într-o fracţiune de secundă. De ce să nu adoptăm un regim alimentar vegetarian când suntem încă sănătoși?" a conchis medicul.

Exclusivist prin definiţie, restaurantul New Life mai are un element exotic: preţurile. Acestea sparg tiparele restaurantelor bio, recunoscute pentru tarifele piperate pe care le practică. La New Life, cel mai ieftin preparat este pateul de linte verde – 2,5 lei porţia de 250 g, apoi pateul de soia pe rondea de ardei „semafor", ori pateul de năut – 3 lei porţia de 200 gr. O pizza normală costă 13 lei. Cu excepţia acesteia, cel mai mare preţ din restaurant este de 9 lei, pentru piure de broccoli cu sos dulce-acrișor, sau tagliatele integrale cu nucă și sos pesto sau ciuperci cu sos de mentă.

La lansare, ceea ce a făcut furori a fost limonada maestrului bucătar, Laura Dima, prezentată în mai multe sortimente – limonadă de ghimbir, limonadă de mentă, limonadă de afine – disponibilă în carafe de 400 ml la preţul de 5 lei. Puteţi vizualiza câteva imagini de la evenimentul de inaugurare în Galeria Foto de mai jos. Pentru mai multe informaţii despre restaurant, accesaţi pagina de Facebook: facebook.com/restaurantnewlife.