Nokia pleacă de la Cluj: 2.200 de oameni își pierd jobul

9

Gigantul Nokia a anunţat că închide fabrica de la Jucu, 2.200 de persoane urmând să fie afectate de această decizie. Angajaţii de Jucu speră că salariile compensatorii vor fi cât mai multe și se arată îngrijoraţi cu privire la găsirea unui alt loc de muncă.

Decizia închiderii fabricii a fost motivată prin nevoia de „optimizare a proceselor de producţie, care va da prioritate fabricilor din Asia ce oferă beneficii mai mari din punct de vedere al proximităţii și capacităţilor de producţie". Închiderea fabricii din Cluj nu are legătură cu condiţiile economice dificile din România, ci cu eforturile companiei finlandeze de a se adapta transformărilor rapide de pe piaţa telefoanelor și gadget-urilor mobile, notează Mediafax.

„Din punctul meu de vedere nu este o noutate. Am avut frecvent discuţii cu Guvernul după ce s-a prefigurat ca fiind sigură perioada de criză. Am avertizat că multinaţionalele vor începe să își reducă activitatea în România", a declarat președintele Traian Băsescu. Acesta a dat de înţeles că plecarea investitorilor din Finlanda ar putea să fie urmată de plecare altor investitori străini, dacă Guvernul nu ia măsuri pentru reducerea birocraţiei care îi îndepărtează pe investitori, informează HotNews.

„Angajaţii Nokia vor beneficia de plata salariilor până la închiderea fabricii în decembrie 2011, iar apoi de încă 3 salarii compensatorii, adică până în martie 2012. Nokia s-a angajat să suporte costurile unor programe de reprofesionalizare şi ale unor cursuri de training dintr-un aşa numit bridge-program", a declarat Andreea Paul Vass, consilier de stat pe probleme economice al premierului Emil Boc.

Autorităţile române ar putea să aplice pentru ajutor din Fondul European de Ajustare Globală, un instrument financiar creat cu scopul de a-i ajuta pe muncitorii care își pierd locul de muncă.

„Este un fond anume creat pentru muncitorii care devin redundanţi ca urmare a schimbărilor survenite în structura comerţului mondial sau a crizei economice şi financiare", a declarat Cristina Arigho, purtător de cuvânt pe probleme de muncă şi afaceri sociale al CE. „Autorităţile române sunt binevenite să aplice. Comisia le va acorda tot sprijinul. Dar trebuie să se reţină faptul că trebuie respectată procedura şi subliniez că banii din acest fond nu sunt destinaţi companiilor, ci oamenilor, muncitorilor care au fost afectaţi", a precizat Arigho.

Nokia a anunţat că urmează facă reduceri de personal și la fabricile sale din Finlanda, Ungaria și Mexic, fiind prevăzută renunţarea la serviciile a 3.500 de angajaţi. În aprilie, compania finlandeză a anunţat că renunţă la 4.000 de angajaţi. Autorităţile din Ungaria sunt îngrijorate de faptul că, în 2012, ar putea să se închidă și fabrica Nokia de la Komarom, după ce, în 2010, Nokia a concediat 7.000 de angajaţi din Ungaria.

Inaugurarea fabricii Nokia de la Jucu a avut loc în septembrie 2008, în contextul unui scandal de proporţii, după ce Nokia luase decizia de a-și închide fabrica de la Bochum, din Germania.

(Foto: english.chosun.com)