Atentat terorist cu aeromodele dejucat în SUA

122

Un cetăţean american a fost arestat sub acuzaţia de plănuire a unor atacuri teroriste asupra a două obiective americane centrale. Planul prevedea folosirea unor avioane teleghidate pline cu expolzibil, care să se prăbușească în Capitoliu și Pentagon.

Rezwan Ferdaus este un tânăr de 26 de ani din Massachusetts, licenţiat în fizică și bateristul unei formaţii. Acesta dorea să arunce în aer Capitoliul și Pentagonul cu ajutorul a trei avioane teleghidate de mici dimensiuni. Ele urmau să fie pline cu explozibili și operate cu ajutorul unor dispozitive de la distanţă, folosind telefoane mobile. Cele trei aeromodele puteau duce cantităţi suficiente de explozibil și puteau să zboare fără a fi detectate de radarele convenţionale.

Ferdaus a început să plănuiască „jihadul" împotriva Americii la începutul anului 2010. Conform datelor de la dosar, planul dorea să fie o lovitură capitală, care „să decapiteze întregul imperiu, să fie ultimul cui în coșciug."

„Comportamentul lui arată că Ferdaus plănuia de mai mult timp comiterea unor acte violente împotriva ţării noastre, inclusiv atacuri împotriva Pentagonului și Capitoliului", a spus procurorul Carmen Ortiz. „Nu există informaţii care să indice că era în legătură cu vreo organizaţie teroristă străină. Se pare că s-a radicalizat urmărind videoclipuri pe Internet", a anunţat un oficial citat de CNN.

Atacul a fost dejucat după intervenţia sub acoperire a agenţilor FBI, care se dădeau drept colaboratori teroriști. Agenţii FBI i-au furnizat acestuia explozibil fals și arme nefuncţionale, pentru a urmări amploarea acţiunilor sale. Teroristul a achizionat explozibil, arme și a construit 8 dispozitive pe baza unor telefoane mobile care să poată fi folosite ca detonatoare destinate militanţilor implicaţi în luptele din Orientul Mijlociu.

Presa speculează deja că la proces apărarea va susţine că teroristul a fost atras în capcană de agenţii FBI. Aceștia au dat însă asigurări că în repetate rânduri individul a fost influenţat să renunţe la plan și i s-au oferit ocaziile respective. Agenţilor FBI sub acoperire Ferdaus le vorbea despre planurile de a-i ucide pe „dușmanii lui Allah" spunând „Nu mă pot opri. Pentru mine nu mai este o altă cale." Ferdaus este necăsătorit și nu are copii. Dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare pentru fiecare dintre cele 3 capete de acuzare.

În urma mediatizării cazului, șeful comisiei de securitate internă din Camera Reprezentanţilor a reamintit de pericolul terorist. Peter King a spus că acest nou caz confirmă faptul că simpatizanţii Al Qaeda „rămân hotărâţi să atace teritoriul SUA". Între cei mai periculoși se numără terorișii cu cetăţenie americană, radicalizaţi. Congresmenul a arătat că „este evidenţiată din nou nevoia de a continua eforturile de combatere a radicalizării și a ameninţării crescânde generate de extremiștii așa numiţi „lupi singuratici"."