ONU: preţurile la alimente vor scădea din pricina șomajului

13

Anul 2012 indică o scădere a preţurilor mondiale ale alimentelor, datorate șomajului în creștere în ţările în curs de dezvoltare și cele dezvoltate.

„Începem să vedem un declin al preţurilor alimentelor" afirmă Jose Graziano da Silva, directorul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) potrivit Bursa .

Potrivit FAO, indicele global al preţurilor alimentelor a crescut în luna februarie înregistrând preţuri ridicate în rândul alimentelor zahăr, ulei și cereale. În prezent acesta este cu 9,5% mai mic faţă de nivelul record înregistrat în februarie 2011.

Luna trecută indicele FAO (care măsoară evoluţia preţurilor a 55 de mărfuri alimentare) a crescut cu 1,2%, respectiv a atins 215,3 puncte, comparativ cu 212,8 puncte aferente lunii ianuarie.

Pe piaţa americană preţul grâului a scăzut cu 29%, iar cel al orezului cu 25%, comparativ cu nivelul atins în anul 2011. Preţul produselor lactate a scăzut de asemenea, cel al cărnii rămânând neschimbat.„Indicele FAO va scădea până la finele anului", a afirmat Da Silva.

Fondul Monetar Internaţional prevede o creștere a economiei globale cu 3.3% în anul 2012, având în anul 2011 un avans de 3.8%. Potrivit FAO, pentru a acoperi necesarul unei populaţii producţia aşteptate să crească la 9 miliarde de locuitori, de la 7 miliarde, alimente trebuie să crească cu 70% până în anul 2050.