Oraşe lovite de recesiune: cine sunt învingătorii şi cine învinşii?

58

Locul 15

După doi ani de „recuperare" economică Business Insider a publicat un raport despre cele mai puternice metro-economii înainte, în timpul şi după recesiunea globală. Topurile s-au făcut pe baza datelor oferite de Brookings Global MetroMonitor. Perioada pre-recesiune include anii 1997-2007, perioada recesiunii se referă la anii 2007-2010, iar perioada post-recesiune a fost considerată din 2009-2010.  

Locul 15 Guadalajara, Mexic

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 6,3%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: 2,1%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 69 în lume înainte de recesiune. În timpul recesiunii a scăzut la 98, iar acum a crescut la 15. A doua metropolă ca număr de locuitori din Mexic a sărit cu 83 de locuri în ultimii doi ani. Economia sa se centrează în jurul tehnologiei, şi a industriilor vechi, de textile, pantofi şi procesarea alimentelor. 

Sofia, Bulgaria

Creştere veniturilor pe an, post-recesiune:-0,5%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune:-0,1%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 10 în lume înainte de recesiune. În timpul recesiunii a scăzut la 80, iar acum a scăzut la 163. Înainte de criză pieţele economice din Europa de Est, precum Sofia, erau în creştere. Dar criza a lovit puternic ţările periferice.

Locul 14

Melbourne, Australia

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 4,8%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiunet: 3,8%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 47 în lume înainte de recesiune. A crescut la 22 în timpul recesiunii, iar în prezent a crescut la 14. Economia diversificată a oraşului şi legăturile puternice cu ţările din estul Asiei i-au permis să rămână stabilă pe durata recesiunii.

Indianapolis, Statele Unite

Creştere veniturilor pe an, post-recesiune: 2,2%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: -3,2%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 99 în lume înainte de recesiune. A scăzut la 126 în timpul recesiunii, iar în prezent a scăzut din nou, la 137. În ultimii doi ani Indianapolis a pierdut cele mai multe locuri de muncă din lume, înafară de Johanesburg.

Locul 13

Bangalore, India

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 6,3%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: 2,6%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 7 în lume înainte de recesiune. A crescut la 9 în timpul recesiunii, iar în prezent a crescut la 13. Al treilea cel mai populat oraş din India, Bangalore este cunoscut pentru industria IT. Oraşul a reuşit aproape să tripleze venitul pe cap de locuitor în perioada 1993-2007.

Tallin, Estonia

Creştere veniturilor pe an, post-recesiune: 1,1%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: -2,4%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 21 în lume înainte de recesiune. A scăzut la 149 în timpul recesiunii, iar în prezent a crescut la 138. Lovit de criza economică oraşul a pierdut 16% din venitul pe cap de locuitor într-un an de zile. De atunci însă este în creştere stabilă.

Locul 12

Mumbai, India

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 4,8%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: 3,8%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 24 în lume înainte de recesiune. A crescut la 19 în timpul recesiunii, iar în prezent a crescut cin nou la 12.Cel mai mare şi cel mai bogat oraş al India aproape că nu a simţit recesiunea. Deşi nu creşte la fel de repede ca economia Chinei, economia naţională a Indiei a funcţionat pentru acest oraş.

Atlanta, Statele Unite

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 9%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: -2,4%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 56 în lume înainte de recesiune. A scăzut la 136 în timpul recesiunii, iar în prezent a scăzut din nou, la 139. După ce economia Atlantei a crescut foarte mult în timpul bulei de pe piaţa imobiliară, odată cu recesiunea lucrurile au mers prost şi continuă la fel.

Locul 11

Hyderabad, India

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 7,2%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: 2,4%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 15 în lume înainte de recesiune. A crescut la 14 în timpul recesiunii, iar în prezent a crescut din nou la 11. Creşterea economică în această perioadă de criză nu a fost o problemă pentru acest oraş, renumit pentru industria IT, care abia a simţit recesiunea.

Porto, Portugalia 

Creştere venituri pe an, post-recesiune: -1,2%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: -1,6%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 145 în lume înainte de recesiune. A crescut la 87 în timpul recesiunii, iar în prezent a scăzut la 140. Economia Portugaliei a suferit un derapaj încă de când ţara a intrat în zona euro. Bugetul de austeritate nu reuşeşte să acopere datoriile externe, cu atât mai puţin să acopere o creştere economică.

Locul 10

Rio de Janeiro, Brazilia

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 6,2%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: 3,2%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 100 în lume înainte de recesiune. A crescut la 28 în timpul recesiunii, iar în prezent a crescut la 10. Rio de Janeiro are al doilea cel mai mare PIB din Brazilia şi este casă pentru multe companii petroliere, de comunicaţii şi institute de cercetare. Oraşul va fi gazda Jocurilor Olimpice de Vară în 2016.

Atena, Grecia

Creştere venituri pe an, post-recesiune: -1,7%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: -1,8%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 19 în lume înainte de recesiune. A scăzut la 47 în timpul recesiunii, iar în prezent a scăzut din nou, la 141. Recesiunea şi trecerea la moneda euro au aruncat ţara în pragul falimentului, ameninţând integritatea Uniunii Europene.

Locul 9

Manila, Filipine

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 5,3%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: 4%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 34 în lume înainte de recesiune. A crescut la 24 în timpul recesiunii, iar în prezent a crescut la 9. Un rol important în creşterea economică a capitalei este portul său, datorită căruia oraşul este recunoscut ca unul global, deoarece era a doua casă pentru vapoarele de comerţ spaniole.

Madrid, Spania

Creştere venituri pe an, post-recesiune: -1,8%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: -1,7%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 22 în lume înainte de recesiune. A scăzut la 134 în timpul recesiunii, iar în prezent a scăzut din nou, la 142. Spania a înflorit în timpul bulei de creştere economică bazată pe piaţa imobiliară, ireal de scumpă, iar odată cu recesiunea Spania a ajuns o problemă pentru UE, cu poate cel mai mare procent de şomaj, 20%.

Locul 8

Beijing, China

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 5,4%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: 3,9%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 4 în lume înainte de recesiune. A crescut la 1 în timpul recesiunii, iar în prezent a scăzut la 8. Beijing este unul din cele 4 oraşe din China care au ajuns pe listă. Beijing se bucură de banii pe care guvernul îi cheltuie pe capitală.

Johannesburg, Africa de Sud

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 1,4%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: -4,2%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 54 în lume înainte de recesiune. A scăzut la 116 în timpul recesiunii, iar în prezent a scăzut din nou, la 143. Johanesburg se confruntă cu probleme demografice, cu o rată mare a şomajului în rândul tinerilor, care adunată cu celelalte categorii dă un procent înspăimântător, de 27%.

Locul 7

Guangzhou, China

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 7,4%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: 2,5%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 3 în lume înainte de recesiune. A crescut la 2 în timpul recesiunii, iar în prezent a scăzut la 7. Economia oraşului se bazează pe statutul lui ca punct de comerţ şi transport.

Riga, Latvia

Creştere venituri pe an, post-recesiune: -2,2%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: -1,5%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 11 în lume înainte de recesiune. A scăzut la 148 în timpul recesiunii, iar în prezent a crescut la 144. Riga este un alt expemplu de oraş est european a cărei economie în creştere a fost pusă la pământ de criză, oamenii fiind nevoiţi să îndurânde tăieri bugetare.

Locul 6

Shanghai, China

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 7,5%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: 3,1%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 8 în lume înainte de recesiune. A crescut la 3 în timpul recesiunii, iar în prezent a scăzut la 6. Cel mai mare oraş al Chinei a crescut de la un orăşel care se ocupa de pescuit şi textile la o metropolă globală, fruntaşă în topul industriilor de comerţ, finanţe, cercetare şi modă.

Valencia, Spania

Creştere venituri pe an, post-recesiune: -1,9%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: -2,4%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 49 în lume înainte de recesiune. A scăzut la 140 în timpul recesiunii, iar în prezent a ajuns la 145. La fel ca Madrid, dar mai rău, Valenia a căzut victimă pieţei imobiliare şi crizei ce i-a urmat. Acum turismul este la pământ, iar rata şomajului este una din cele mai mari din ţară, în special în sectorul construcţiilor. 

Locul 5

Santiago, Chile

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 4,3%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: 6,2%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 41 în lume înainte de recesiune. A crescut la 38 în timpul recesiunii, iar în prezent a crescut din nou, la 5. În timpul crizei Santiago a rămas capitala destinaţiilor turistice pentru America de Sud. Iar bursa de valori este unul dintre atuurile sale principale.

Las Vegas, Statele Unite

Creştere venituri pe an, post-recesiune: -1,2%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: -3%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 14 în lume înainte de recesiune. A scăzut la 128 în timpul recesiunii, iar în prezent ocupă locul 146. Las Vegas are în prezent una dintre cele mai proaste pieţe de imobiliare din SUA şi una dintre cele mai mari rate de şomaj. Turismul, care stătea la baza economiei oraşului a scăzut şi el odată cu venirea crizei.

Locul 4

Singapore

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 6,6%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: 4,6%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 18 în lume înainte de recesiune. A scăzut la 33 în timpul recesiunii, iar în prezent a crescut la 4. Singapore şi-a dublat numărul de persoane angajate într-o perioadă de 14 ani, şi nu a avut nicio creştere a ratei de şomaj în timpul recesiunii. Pe lângă astaa reuşit să îşi recupereze aproape în totalitate pierderile financiare din 2010.

Salonic, Grecia

Creştere venituri pe an, post-recesiune: -3%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: -1,7%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 51 în lume înainte de recesiune. A scăzut la 57 în timpul recesiunii, iar în prezent a scăzut din nou, la 147. La fel ca Atena, dar mai rău, Salonic a intrat în bula pieţei imobiliare şi a fost puternic lovită de criză, când bula s-a spart. 

Locul 3

Lima, Peru

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 5,6%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: 5,7%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 16 în lume înainte de recesiune. A crescut la 11 în timpul recesiunii, iar în prezent a ajuns pe locul 3. Lima a fost cea mai puţin afectată zonă din America de Sud, pe perioada recuperării. Sectorul său financiar nu a avut expunere foarte mare pe timpul crizei şi a beneficiat mereu de influx de capital. 

Barcelona, Spania

Creştere venituri pe an, post-recesiune: -2,4%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: -2,5%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 35 în lume înainte de recesiune. A scăzut la 145 în timpul recesiunii, iar în prezent a scăzut din nou, la 148. Al treilea oraş spaniol pe lista metropolelor care au fost cel mai puternic afectate de criză.

Locul 2

Shenzhen, China

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 5,9%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: 5,9%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 1 în lume înainte de recesiune. A scăzut la 4 în timpul recesiunii, iar în prezent a crescut la 2. Unul dintre cele mai liberale oraşe din China beneficiază economic de proximitatea faţă de Hong Kong. Industria financiară şi cea de producţie sunt în expansiune rapidă.

Dubai, Emiratele Arabe Unite

Creştere venituri pe an, post-recesiune: -7,8%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: 1,1%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 2 în lume înainte de recesiune. A scăzut la 97 în timpul recesiunii, iar în prezent ocupă poziţia 149. De la sfârşitul anului 2009, investitorii au început să părăsească emiratul, iar preţurile pe piaţa imobiliară sunt în continuă scădere.

Locul 1

Istanbul, Turcia

Creştere venituri pe an, post-recesiune: 5,5%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: 7,3%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 44 în lume înainte de recesiune. A scăzut la 143 în timpul recesiunii, iar în prezent a crescut la 1. După ce a fost zdrobită sub greutatea crizei economice, Istanbul şi-a revenit mai bine decât orice altă metropolă. Rata şomajului scade mai repede ca în orice alt loc din lume.

Dublin, Irlanda

Creştere venituri pe an, post-recesiune: -4,4%

Creştere locuri de muncă pe an, post-recesiune: -2,6%

Rata de creştere economică a metropolei ocupa locul 6 în lume înainte de recesiune. A scăzut la 144 în timpul recesiunii, iar în prezent a scăzut şi mai mult, la 150. Irlanda a fost foarte puternic lovită de criză după ce bula imobiliară a explodat. În continuare ţara este cufundată în munţi de datorii externe, pe care spreă să le plătească cu banii câştigaţi de pe urma unui sever program de austeritate, care ameninţă să rupă ţara în două.