PayPal cere să nu se mai vândă online cărţi obscene

58

PayPal, serviciul de plată online a produs nemulţumiri prin cererea ca distribuitorii de cărţi online să interzică acele cărţi care conţin cuvinte obscene, sau ale căror subiecte tratează violul, bestialitatea sau incestul.

PayPal a trimis astfel de avertismente prin email mai multor editori și librării online, inclusiv organizaţiei non-profit Electric Frontier Foundation, care sprijină libertatea de exprimare, confidenţialitatea și alte drepturi individuale în lumea digitală, serviciulul de plată atrăgând astfel reacţii negative din partea editorilor.

„Partenerii noștrii bancari și asociaţii cărţilor de credit au luat o poziţie foarte strictă privind acest subiect (…) De aceea, noi trebuie să rămânem în conformitate cu normele lor, care interzic orice conţinut care implică violul, bestialitatea sau incestul," este textul unui email trimis platformei Smashword, conform Reuters.

„Plăţile electronice au devenit oxigenul comerţului online de cărţi, atât PayPal cât și băncile sau companiile de carduri de credit exercită o putere enormă. Ce drept are o instituţie financiară să cenzureze materiale legale? Autori sunt prinși la mijloc." declară Mark Coker, fondatorul platformei de distribuţie pentru cărţi online, Smashwords, conform Reuters .

Decizia PayPal se bazează exclusiv pe factorii de afaceri, dintre care unul este acordul companiei cu asociaţiile de carduri şi partenerii bancari, explică purtătorul de cuvânt al serviciului PayPal, Anuj Nayar. 

Reacţia de respingere și nemulţumire a editorilor se bazează pe faptul că „serviciul PayPal nu reprezintă un agent de supraveghere a moralităţii publice și astfel el nu poate restricţiona dreptul de a cumpăra sau vinde materiale legale", a declarat grupul editorilor pentru publicaţia Reuters. De asemenea, nemulţumirile vizează și băncile sau companiile cărţilor de credit care „exercită un control prea mare asupra libertăţii de scriere, publicare sau citire a unei cărţi."