Pieţele financiare nu cred în salvarea euro

12

Germania și Franţa au declarat ieri că ajutorul oferit Irlandei este pasul decisiv al Europei în salvarea monedei euro. Pieţele financiare însă nu au părut convinse de acest lucru.

Miniștrii de finanţe ai zonei euro au căzut duminică de acord asupra unui ajutor acordat Irlandei. Efectele scontate nu s-au remarcat în pieţele financiare. „Beneficiile pentru Portugalia și Irlanda pot fi văzute, dar sunt minime. Pe de altă parte rămâne îngrijorarea cu privire la extinderea problemei în restul ţărilor, cum ar fi Belgia, Italia sau Spania. Piaţa se întreabă: când va apărea următoarea problemă?", susţine Marc Ostwald, strateg financiar al Monument Securities. „Cred că este aproape imposibil să fie oprită epidemia", susţine și Mark Grant director economist la Southwest Securities din Florida.

Ministrul german de finanţe și-a exprimat părerea că pieţele financiare au nevoie de calm și revenire la realitate. În același timp ministrul francez al economiei a acuzat pieţele financiare de comportament „iraţional", „ca oile", nefiind în stare să dea preţul corect al datoriilor suverane.

La întâlnirea miniștrilor de finanţe de duminică a fost aprobat și un draft al planului de stabilitate ESM. Mecanismul de Stabilitate Europeană, bazat pe o propunere franco-germană, prevede crearea unor facilităţi permanente de salvare. „Planul nu este o reacţie singulară la o criză importantă, ci dovada unei absolute determinări a Europei – Franţa și Germania în special, de a salva zona euro", a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului francez. Intenţia este, scrie Reuters, aceea de a preveni situaţia în care „Europa va trebui să se comporte ca un pompier, fugind de la un incendiu la altul."

Noul sistem ar putea cere deţinătorilor de bonduri să suporte și ei costul restructurărilor și deficitelor din zona euro. Mecanismul va fi finalizat în următoarele săptămâni.