Dezbatere Blair și Hitchens. Religia e bună sau rea?

360

Fostul premier britanic Tony Blair şi autorul Christopher Hitchens şi-au încrucişat spadele vineri într-o dezbatere despre rolul religiei în societate. Confruntarea a urmărit să descopere dacă religia este o forţă a binelui sau a răului în lume.

Întrebarea de la care a pornit dezbaterea televizată din Toronto a fost următoarea: Într-o lume a globalizării şi a schimbărilor sociale rapide, poate religia să ofere valorile şi temeliile etice necesare prosperării unor societăţi atât de diferite precum cele din secolul al XXI-lea? 

Hitchens a atacat frontal religia, considerând-o cauza a numeroase rezultate negative. „Religia este un pericol real pentru supravieţuirea civilizaţiei… ne va aduce moartea tuturor, va aduce sfârşitul rasei umane", a declarat Hitchens care L-a comparat pe Dumnezeu cu dictatorul nord-coreean, notează The Guardian.

Nu există îndoieli privind faptul că unii oameni au comis fapte groaznice în numele religiei. În acelaşi timp, religia i-a inspirat pe alţii să facă fapte extraordinare, a replicat Tony Blair. Fostul premier a vorbit despre religia inspirată de învăţăturile lui Iisus Christos, dar şi despre religiile islamică, budistă şi sikh, arătând că fiecare dintre acestea promovează ideea binelui. „Sunt de acord că, într-o lume fără religie, fanaticii religioşi ar putea să dispară. Dar te întreb: ar dispărea şi fanatismul?", l-a întrebat Blair pe Hitchens.

Provocat de ideea carităţii creştine, Hitchens a afirmat că milioane de oameni au murit pe continentul african din cauza atitudinii bisericii catolice vizavi de folosirea prezervativelor.

Cu privire la doctrina creștină a creaţiei, „în momentul în care admiţi un Creator şi un plan, ne transformăm în obiecte în cadrul unui experiment crud, în care suntem creaţi bolnavi şi în care ni se porunceşte să fim buni", a mai spus Hitchens. „Ştiinţa şi religia nu sunt incompatibile, nici destinate să se lupte una cu cealaltă", a precizat Blair.

Un procent de 57% dintre spectatori au susţinut poziţia sceptică a lui Hitchens, în timp ce 22% au susţinut poziţia apărată de Blair, conform unui sondaj realizat înainte de debutul dezbaterii. La finalul dezbaterii, procentul celor care au aderat la scepticismul lui Hitchens a crescut la 68%, în timp ce procentul celor care au ajuns la concluzia că religia este un factor pozitiv în societate s-a ridicat la 32%. 

Confruntarea a avut loc în faţa unei audienţe de 2.600 de persoane, vineri, 26 noiembrie. Evenimentul se înscrie în seria de conferinţe desfăşurate sub numele de The Munk Debates şi organizate de Aurea Foundation. 

Hitchens este autorul cărţii God is Not Great: How Religion Poisons Everything, un ateu cunoscut pentru dezbaterile publice pe teme legate de religie şi credinţă. În urmă cu o săptămână, Hitchens a avut o dezbatere publică cu William Dembski, susţinător al teoriei designului inteligent. Diagnosticat cu cancer, Hitchens a declarat că iminenţa morţii nu îi schimbă convingerile ateiste, notează CNN.

Blair s-a convertit la catolicism după ce şi-a încheiat mandatul de premier, în 2007. A devenit, ulterior, un activist implicat în dezbaterea publică despre rolul religiei în societate.