Piraţii din apele internaţionale aduc pagube de miliarde

162

Pirateria transporturilor maritime aduce anual pierderi de miliarde de dolari. Numărul atacurilor în apele internaţionale s-a triplat iar firmele de shipping fac eforturi extrem de costisitoare pentru a rezista.

 

Cea mai mare companie de transport maritim A.P. Moller-Maersk A/S face eforturi costisitoare pentru a combate pirateria din largul coastelor Somaliei. Între acestea se numără acţiuni logistice de securizare a transportului, lobby internaţional pentru sancţionarea Somaliei sau angajarea personalului cu pregătire militară.

În fiecare an divizia de transport al containerelor Maersk cheltuie sume uriașe pentru securizarea operaţiunilor în faţa atacurilor piraţilor. Dacă în 2010 costul anual al companiei a fost de 100 de milioane de dolari, în 2011 se estimează o dublare a sumei. Creșterea cheltuielilor e dată și de faptul că se apelează la nave mai mari și mai sigure din perspectiva atacurilor, dar fără randament la nivel comercial. În cazul vaselor mai mici acestea sunt obligate să navigheze mai rapid și fără oprire, un plus de activitate și de risc pentru care la rândul lor membrii echipajelor cer sporuri mai mari,.

„În anul 2010 am avut câte un atac la fiecare 6 zile. În 2011 se vede deja o creștere. Niciodată problema aceasta nu a avut o asemenea anvergură", spune Rabjerg Nielsen, un oficial Maersk. Conform unui raport al Biroului Internaţional Maritim, organizaţie care monitorizează atacurile piraţilor la nivel mondial, în primul trimestru al lui 2011 s-a înregistrat un număr record de 142 de atacuri. Faţă de anul trecut, când au fost înregistrate doar 35, diferenţa indică o creștere alarmantă. Dintre aceste 142, 97 au avut loc în largul coastelor Somaliei. La nivel mondial în primul trimestru raportul arată că în cazul celor mai importante evenimente, 18 vase au fost deturnate, în cazul altor 45 fiind doar tentative nefinalizate. Un număr de 344 de membri ai echipajelor au fost luaţi ostateci iar 6 au fost răpiţi. Alte 45 de vase au fost atacate de piraţi cu focuri de armă.

La nivel global industria transporturilor maritime are pierderi datorate pirateriei între 3,5 și 8 miliarde de dolari anual. Informaţia a fost oferită de Ron Widdows, președintele Neptune Orient Lines și al World Shipping Council, într-o conferinţă de presă pe tema combaterii pirateriei la finalul lunii trecute. Apele în care acţionează piraţii la nivel internaţional însumează suprafaţa Europei.