Ieșirea Greciei din zona euro, o „speculaţie criminală”

21

Grecia ia în calcul ieșirea din zona euro, iar oficialii europeni discută situaţia acestei ţări, scrie Spiegel Online, citând surse din guvernul german. Între  „speculaţii criminale” sau „răul cel mai mic”, Grecia are nevoie de un nou plan economic.

Vineri seara, 6 mai, a avut loc o întâlnire confidenţială de criză în Luxemburg, între miniștrii de finanţe și zona euro și oficialii Comisiei Europene. Spiegel Online a scris că pe agenda discuţiei ar fi fost și tema ieșirii Greciei din zona euro, dar oficialii prezenţi au dezminţit categoric informaţia. Premierul Giorgios Papandreu a calificat speculaţiile privind retragerea ţării sale din zona euro ca fiind „aproape criminale". Ceea ce s-a confirmat însă, în cuvintele premierului Luxemburgului, a fost că pe 16 mai va avea loc o nouă discuţie pentru a se vedea dacă Grecia are nevoie de un nou plan economic.

Gestul ieșirii din zona euro ar avea un impact uriaș intern și internaţional. O revenire la drahma grecească ar însemna în primul rând o devalorizare considerabilă faţă de euro. Conform ministerului de finanţe german, valoarea monedei ar putea scădea la jumătate, iar deficitul ar putea ajunge la 200% din PIB. Același minister e de părere că măsura ar avea un impact dezastruos asupra întregii economii europene, dar și a funcţionării zonei euro. În plus, există temerea că în urma precedentului și alte ţări ar putea lua în calcul aceeași măsură.

Deși ar putea avea urmări dezastruoase pentru Europa, gestul e văzut de unii analiști ca „răul mai mic". Institutul pentru studii economice Ifo din München, s-a pronunţat în favoarea ieşirii Greciei din zona euro, scrie Deutsche Welle. Preşedintele Ifo, Hans-Werner Sinn, a declarat că o renunţare a Greciei la moneda comună ar reprezenta „răul mai mic".