Al Qaeda recunoaște moartea lui Osama

12

Pentru prima oară după moartea lui Osama ben Laden, organizaţia teroristă a recunoscut vineri eliminarea liderului ei. Totodată Al Qaeda a anunţat că va continua atacurile.

Declaraţia Al Qaeda a fost intitulată „Ai trăit ca un om bun, ai murit ca un martir", fiind dedicată memoriei și moștenirii pe care a lăsat-o în urmă Osama Ben Laden. Nu a fost anunţat niciun succesor pentru Osama ci doar că organizaţia nu va muri după moartea liderului ei și nici că sângele acestuia s-ar fi vărsat degeaba. În cele 11 paragrafe ale declaraţiei se subliniază că organizaţia va continua atacurile asupra SUA și aliaţilor ei: „vom rămâne, cu voia lui Dumnezeu, un blestem care-i va hăitui pe americani și pe agenţii lor, urmărindu-i înăuntru și în afara graniţelor lor."

În text Al Qaeda mai cere pakistanezilor să se revolte împotriva liderilor lor pentru a „spăla rușinea", și reafirmă problema independenţei Palestinei. O ultimă amintire va fi prezentarea în curând a unui material audio înregistrat de Osama cu doar o săptămână înainte de moarte. Se pare că acesta este un mesaj de felicitare și sfătuire la adresa revoluţionarilor din ţările arabe.

Deși autenticitatea declaraţiei nu a putut fi confirmată independent, ea are toate caracteristicile unui comunicat Al Qaeda: a fost postată vineri pe site-uri militante de către centrul al-Fajr, reţeaua pentru online media a Al Qaeda, a fost emisă în numele comandamanentului general al organizaţiei și este asemănătoare celorlalte comunicate anterioare. Declaraţia Al Qaeda ar trebui să pună capăt teoriilor care spun că cel mai căutat terorist al lumii ar fi încă în viaţă.

Între timp talibanii au desfășurat un atac sângeros în Kandahar justificat de aceștia ca răzbunare pentru moartea lui Osama. În America Barack Obama i-a decorat pe militarii care au participat la operaţiunea de eliminare a liderului terorist, iar oficialităţile americane au dat publicităţii o serie de videoclipuri cu Osama, găsite în arhiva personală a acestuia.