Preţul la combustibili s-ar putea să nu își mai revină

383

În perioada sărbătorilor de iarnă, preţul benzinei a scăzut sub 5 lei pe litru în unele orașe ale României, un minimum în ultimii 4 ani de zile, când românii au fost nevoiţi să scoată din ce în ce mai mulţi bani pentru a putea merge cu mașina. Acum, Arabia Saudită anunţă că preţul la barilul de petrol s-ar putea să nu mai revină niciodată la nivelul anterior.

De la 6 lei și 30 de bani, cât costa un litru de motorină în luna august, acum românii trebuie să plătească doar 5 lei și aproximativ 30 de bani. Ieftinirea se datorează prăbușirii cotaţiei petrolului, care, de la 114 dolari, a ajuns să coste săptămâna aceasta doar 46 de dolari, o premieră din primăvara anului 2009, anunţă CNN.

Se așteaptă ca preţul să mai crească și să se stabilizeze la un nivel mai înalt, însă prinţul saudit Alwadeed ben Talal este convins că nu vom mai vedea niciodată un preţ de 100 de dolari pentru barilul de petrol. Comentariile sale coincid cu cele ale ministrului petrolului, Ali al-Naimi, care a spus încă din decembrie că un preţ de 100 de dolari aparţine trecutului.

Decizia ieftinirii combustibililor a fost luată de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) în urma faptului că există o ofertă mult prea mare pe piaţă, ca o consecinţă directă a exploatărilor de gaze de șist din Statele Unite. În mod special Arabia Saudită a acţionat pentru a-și păstra poziţia pe piaţă, sperând să-i scoată pe alţii din afacere şi fiind în acelaşi timp gata să menţină un preţ foarte scăzut pentru barilul de petrol chiar și pentru următorii câţiva ani.

Însă încep să se cunoască și efectele negative. Regele Abdullah al Arabiei Saudite trebuie să decidă dacă e cazul să se implementeze o politică de control a creşterii populaţiei, cu scopul de a ajuta economia. Se pare că ţara înregistrează cea mai semnificativă creștere demografică din lume, lucru ce ar putea deveni un obstacol major pentru creșterea economică a ţării, scrie LifeSiteNews.

Totodată, ţara este liderul mondial în producţia și exportul de ţiţei, care însumează 75% din bugetul de stat. Asemenea venituri înseamnă că oamenii beneficiază de educaţie și servicii medicale gratuite, fără să plătească taxe la stat. Acum, că cererea de petrol a scăzut, în timp ce oferta s-a mărit, creșterea populaţiei pune presiune pe infrastructura ţării, care se baza pe veniturile din petrol. Prin urmare, regele ar putea aproba o lege care să impună anumite metode contraceptive după un anume număr de copii.

Foto: Wikimedia Commons

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.