Mahomed, pe prima copertă Charlie Hebdo după atac

1252

Miercuri va fi publicată cea mai aşteptată ediţie a publicaţiei satirice Charlie Hebdo, prima de la atacul terorist care a dus la moartea a patru dintre cei mai faimoși caricaturiști francezi. Imaginea de pe prima copertă a ajuns deja în spaţiul virtual și este, fără îndoială, surprinzătoare.

Rénald Luzier este caricaturistul care a realizat imaginea despre care editorii spun că este „perfectă”, având în vedere evenimentele care s-au derulat în Franţa de la atacul de săptămâna trecută. Pe copertă apare profetul Mahomed ţinând în mâini o hârtie pe care scrie „Je suis Charlie”. Deasupra capului său, mai apare scris „Totul este iertat”, în limba franceză, conform NY Times.

Peste tot în lumea presei, masacrul a generat o dezbatere despre libertatea de exprimare, despre ce este necesar să publici, ce este bine să publici, dar nu este și necesar și despre ce este de-a dreptul riscant. Câteva publicaţii au ales să reproducă cele mai faimoase (și ofensatoare) ediţii ale revistei Charlie Hebdo, în timp ce marile nume, precum New York Times, Washington Post, The Times, și-au menţinut politica editorială care, de-a lungul timpului, le-a făcut să refuze să intre în acest joc.

De asemenea s-a discutat și despre care ar fi cel mai bun răspuns la aceste atacuri: o mai mare reţinere faţă de lucrurile care ar putea ofensa sensibilităţile religioase ale musulmanilor sau o și mai mare determinare în a le expune public. Prima variantă ar sugera teamă, dar și responsabilitate, pe când a doua variantă ar sugera curaj, dar poate și iresponsabilitate, mai ales faţă de propria persoană, propria familie și faţă de colegi. S-a pus întrebarea dacă nu cumva Occidentul democratic s-a rătăcit în utopia dreptului la liberă exprimare și care ar fi atitudinea corectă faţă de astfel de pamfletari. Norel Iacob răspunde la aceste întrebări în articolul „Je suis Charlie”. 

„În prezent, Franţa plăteşte preţul pentru agresiunile asupra musulmanilor şi pentru politicile ostile islamului”, a anunţat organizaţia Al-Qaeda. „Atâta timp cât militarii francezi ocupă ţări precum Mali şi Republica Centrafricană şi bombardează populaţia musulmană din Siria şi Irak, atâta timp cât presa stupidă continuă să îl ofenseze pe profetul Mahomed, Franţa se expune la ceea ce este mai rău”, a ameninţat organizaţia teroristă, conform Mediafax.

În ciuda acestor avertizări, „presa stupidă” a optat să meargă înainte ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și să nu arate teamă. „Au omorât oameni care desenau personaje. Asta e tot ce fac acești oameni. Dacă se tem de asta, la ce Dumnezeu se închină?” a declarat Gérard Biard, unul dintre redactorii-șefi ai revistei, conform NY Times.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.