Lideri de stat germani participă la o comemorare musulmană

199

Cancelarul german Angela Merkel și președintele Joachim Gauck au participat ieri la o comemorare organizată de mai multe comunităţi islamice, cu scopul de a promova toleranţa și libertatea religioasă în ţară.

Evenimentul a avut o triplă semnificaţie, pe fondul evenimentelor recente de la Paris. Organizatorii au dorit să transmită o atitudine de condamnare fermă a atacurilor și să se arate solidari cu victimele, precum și să răspundă la manifestaţiile „antiislamizare” care au avut loc în ultimele zile în întreaga Germanie.

Președintele Gauck s-a adresat participanţilor la comemorare spunând că „suntem toţi Germania”, relatează BBC. Germania „a devenit mai diversă la nivel religios, cultural și în mentalitate datorită imigraţiei”, a afirmat șeful statului german în faţa mai multor mii de persoane adunate la Poarta Brandenburg, din Berlin.

Într-un scurt discurs, președintele Consiliului Central al Musulmanilor din Germania, Aiman Mazyek, s-a adresat neechivoc publicului: „Teroriștii nu au câștigat și nu vor câștiga. (…) Au vrut să-și răzbune Profetul? Nu! Prin actele lor, ei au comis cea mai mare blasfemie.”

Reprezentanţii musulmani au depus o coroană de flori albe în faţa ambasadei Franţei în Germania.

O statistică dată publicităţii săptămâna trecută dezvăluie că un procent semnificativ de germani se simt ameninţaţi de islam. O majoritate de 61% consideră chiar că acesta nu este compatibil cu lumea occidentală.

Cei care contestă legitimitatea unor astfel de atitudini nu au întârziat să ia poziţie. Tot săptămâna trecută, suporteri și oponenţi ai unui grup de dreapta care militează împotriva „islamizării Europei” au organizat proteste paralele în mai multe orașe din Germania.

Germania este ţara europeană care găzduiește cei mai mulţi refugiaţi și solicitanţi de azil de pe întregul continent. În 2014, numărul acestora a fost de aproximativ 200.000. Se estimează că, în 2015, vor sosi şi mai mulţi. O proporţie semnificativă a imigranţilor provine din rândul refugiaţilor de război din Siria.

Foto: captură YouTube