De ce sunt nefericiţi angajaţii

629

Fericirea angajatului la serviciu este esenţială atât pentru sănătatea lui fizică și psihică, cât și pentru bunăstarea și productivitatea companiei unde lucrează, susţin experţii. Cu toate acestea, numai 13% dintre angajaţi susţin că sunt pasionaţi și implicaţi în munca lor, potrivit unui sondaj internaţional efectuat de Gallup.

Cercetarea efectuată în 142 de ţări, în perioada 2011-2012, arată că 63% dintre angajaţii intervievaţi „nu sunt implicaţi" în munca pe care o depun. Acest lucru înseamnă că, deși nu își urăsc serviciul, acesta îl face pe individ nefericit. În același timp, 24% dintre intervievaţi mărturisesc că sunt total detașaţi de slujba lor.

Angajaţii nefericiţi la locul de muncă riscă să aibă probleme de sănătate psihică similare cu cele cu care se confruntă șomerii, avertizează experţii australieni, scrie Daily Mail. „Analiza noastră a stabilit în mod clar că nu există diferenţe în ratele de tulburări mentale comune, precum anxietatea și depresia, între cei fără un loc de muncă și cei care aveau o slujbă de slabă calitate", a declarat autorul studiului, prof. Peter Butterworth, de la Universitatea Naţională Australiană.

Printre motivele care tulbură bunăstarea angajaţilor se numără stresul și anxietatea produse de serviciu, dar și programul prelungit de lucru, privarea de somn și adoptarea unei diete nesănătoase, arată un studiu comandat de Compania Tilda, citat de Daily Mail. Circa 40% din cei 2.000 de britanici care au luat parte la cercetare susţin că sunt nefericiţi, iar jumătate dintre aceștia sunt de părere că viaţa lor se învârte prea mult în jurul activităţii de la serviciu.

Mai mult de jumătate dintre respondenţi au observat că relaţiile lor sociale, în special cu partenerul de viaţă, s-au deteriorat din cauza statului peste program. De asemenea, o treime dintre participanţi susţin că grijile legate de muncă îi năpădesc din primele clipe de când se trezesc dimineaţa. În ceea ce privește somnul, durata medie a acestuia este de circa șase ore și jumătate pe noapte. Iar pentru a face faţă unei zile de muncă, circa 40% dintre femei și peste 33% dintre bărbaţi consumă băuturi cu un conţinut bogat de zahăr și cofeină.

În scopul îmbunătăţirii bunăstării lor interioare, o mare parte dintre participanţi sunt de părere că ar trebui să adopte un stil de viaţă mai sănătos, care să includă o dietă benefică și activitate fizică. Petrecerea unui interval mai scurt la muncă ar contribui, de asemenea, la creșterea fericirii lor.

Și îmbunătăţirea condiţiilor de muncă joacă un rol important în creșterea bunăstării mentale a angajatului, subliniază prof. Butterworth. Doar câteva exemple oferite în acest sens de expert sunt sporirea siguranţei angajatului și a stimei sale de sine și diminuarea cerinţelor la locul de muncă.

Nu în ultimul rând, angajaţii pot contribui ei înșiși la creșterea fericirii la serviciu, prin evitarea sentimentelor de frustrare, recunoașterea tuturor beneficiilor oferite de angajator, îmbunătăţirea relaţiilor cu colegii, ajutarea acestora sau concentrarea asupra părţii pline a paharului.