Războiul valutelor devine războiul comerţului

62

Întreaga lume se îndreaptă spre un adevărat război al comerţului, avertizează Brazilia. Manipularea valutelor de către SUA, China și alte ţări va duce de la „războiul valutelor” la războiul schimburilor comerciale.

„Cursul de schimb este unul dintre principalele motoare ale politicii economice, mai important decât productivitatea în sine", a observat într-un interviu acordat Financial Times Guido Mantega, ministrul de finanţe al Braziliei. Ca exemplu ministrul a arătat că schimburile comerciale între Brazilia și SUA au cunoscut un declin substanţial de la un surplus anual de 15 miliarde de dolari la un deficit de 6 miliarde, totul datorându-se politicii monetare americane. În ultimii doi ani realul brazilian s-a apreciat cu 39% faţă de dolarul american. Mantega a vorbit și despre China, a cărei „monedă subevaluată" distorsionează fenomenul schimburilor comerciale.

„Acesta este un război al valutelor care se transformă într-un război al comerţului", a declarat Guido Mantega. Încă din septembrie 2010 Mantega a acuzat anumite state că își subevaluează premeditat moneda pentru a-și mări exporturile și a avea economii competitive. Sintagma folosită atunci pentru prima oară a fost „războiul valutelor".

În luna octombrie chiar FMI a avertizat că unele ţări par a-și folosi moneda „ca o armă", iar săptămâna trecută FMI a afirmat că lumea are nevoie de reguli prin care să fie reglementate puterile de control asupra capitalurilor.

În noiembrie 2010, la summitul G20, subiectul manipulării prin cursul de schimb al valutelor a fost pe agenda discuţiei. După cum spunea șeful FMI, summitul G20 a fost mai degrabă „o dezbatere G20 decât o concluzie G20". Acum chestiunea valutelor se dovedește ca nerezolvată. Ca atare ministrul brazilian a declarat că va pune din nou problema manipulării prin cursul de schimb la Organizaţia Mondială a Comerţului și la alte organizaţii globale. Analiștii citaţi de Financial Times cred însă că orice încercare de modificare a legislaţiei actuale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (WTO) este imposibilă, dat fiind dreptul de veto al Chinei.

În toamna anului trecut China acuza SUA de destabilizare a economiilor emergente printr-o politică monetară ultra-relaxată. Noile pieţe erau practic inundate de bani americani. În același timp SUA au insistat pe lângă FMI să-și intensifice eforturile în verificarea cursului de schimb la monedei chineze, a emisiunilor monetare și rezervelor valutare ale Chinei.