Papa: înainte de Big-Bang este Dumnezeu

302

Universul nu a apărut în urma unui „accident", iar creştinii ar trebui să respingă din start această idee, a declarat Papa Benedict al XVI-lea.

„Contemplându-l [Universul], noi suntem invitaţi să citim ceva profund în paginile sale: înţelepciunea Creatorului, creativitatea fără margini a lui Dumnezeu", a spus suveranul pontif, ieri, în timpul predicii pe care a prezentat-o în biserica Sf. Petru, în prezenţa a 10.000 de credincioşi.

Papa a precizat că teoriile ştiinţifice cu privire la originile şi formarea Universului şi a fiinţei umane nu sunt neapărat în conflict cu credinţa creştină, dar lasă multe întrebări fără răspuns. „În frumuseţea lumii, în tainele sale, în măreţia şi în raţiunea ei… nu putem să facem altceva decât să ne lăsăm călăuziţi către Dumnezeu, creatorul cerurilor şi al pământului."

Benedict al XVI-lea a vorbit uneori despre evoluţie, însă s-a referit destul de rar la concepte precum evenimentul Big Bang, despre care unii oameni de ştiinţă presupun că ar fi condus la apariţia Universului în urmă cu 13,7 miliarde de ani, notează Reuters.

La fel ca predecesorul său, Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea a făcut o serie de eforturi pentru a schimba imaginea bisericii conform căreia aceasta ar avea o atitudine anti-ştiinţă. În acest sens, Biserica Romano-Catolică l-a reabilitat pe Galileo Galilei, condamnat, în trecut, pentru teoria sa heliocentrică.

Vaticanul susţine, în prezent, ideea că evoluţionismul este o teorie ştiinţifică valabilă şi consideră că nu există motive temeinice pentru a susţine că Dumnezeu nu a folosit procesul evoluţiei naturale pentru formarea fiinţelor umane. Altfel spus, Biserica Romano-Catolică respinge creaţionismul, respectiv ideea că Dumnezeu a creat lumea în 6 zile, prin cuvântul Său. Relatarea din cartea Geneza (Facerea) este considerată de teologii catolici doar o alegorie prin care este prezentată facerea lumii.

Vaticanul respinge însă folosirea teoriilor evoluţioniste cu scopul negării existenţei lui Dumnezeu.

Afirmaţiile Papei vin să le reînnoiască pe cele din 2007, când Benedict al XVI-lea a declarat că tensiunea dintre creaţionism şi evoluţionism reprezintă o „absurditate". „Acestea sunt prezentate ca alternative care se exclud reciproc. Acest război este absurd pentru că… există numeroase dovezi ştiinţifice în favoarea evoluţiei, care apare astfel ca un fapt real, pe care trebuie să-l observăm."

Teoria îmbrăţişată de Vatican este respinsă însă de teologii şi creştinii conservatori care susţin creaţionismul biblic şi care interpretează cartea Geneza ca relatare istorică, nu ca alegorie.