Rezervele de alimente scad pentru al treilea an consecutiv

21

Deşi în lunile mai şi iunie, culturile de grâne erau pe punctul de a înregistra un record, din cauza secetei, estimarea a fost redusă în iulie cu 12%. Aceasta a fost cea mai importantă revizuire negativă din ultimii 22 de ani.

Revizuirea a avut două consecinţe importante. În primul rând, au fost majorate costurile importurilor de alimente. Preţul grâului a urcat cu 41% în acest an, soia s-a apreciat cu 32%, iar porumbul a atins un nivel record de 8,265 dolari pe buşel (1 buşel = 27 kilograme).

Creşterea preţului alimentelor a împins 44 de milioane de oameni în sărăcie extremă şi a contribuit la revoltele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

În al doilea rând, stocurile de alimente s-au micşorat considerabil. Stocurile combinate de porumb, grâu, soia şi orez vor coborî cu 1,8%, la minimul ultimilor patru ani. Recoltele din SUA, cel mai mare exportator, se află în cea mai dificilă situaţie înregistrată în ultimii 26 de ani, în timp ce valurile de căldură intensă distrug culturile în Europa, iar precipitaţiile din sezonul musonic sunt în India cu 20% sub nivelul normal.

Nici în România, situaţia nu este mai bună. La începutul lunii iulie, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu, i-a cerut premierului să decreteze starea de urgenţă în agricultură şi să ia măsuri urgente pentru a salva ce se mai poate, pentru că, spune el, agricultura este la un pas de catastrofă.