Naşterea prin cezariană modifică dezvoltarea creierului la copil

33901

Copiii născuţi în mod natural s-ar putea să aibă un IQ mai mare decât cei născuţi prin cezariană, susţin cercetătorii într-un nou studiu.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale din Statele Unite cred că atunci când o femeie naşte natural se elimină o cantitate mare a unei proteine în creierul bebeluşilor, care ajută la dezvoltarea creierului şi creşterea numărului de neuroni, pe măsură ce copiii se dezvoltă.

Studiind regiunea hipocampusului din creierele şoarecilor de laborator născuţi normali sau prin cezariană, cercetătorii au descoperit că cei născuţi natural aveau un nivel mai crescut al proteinei UCP2 în creier, proteină care la oameni ajută la îmbunătăţirea memoriei pe termen scurt şi lung, factori cheie pentru dezvoltarea IQ-ului.

Autorul studiului publicat în revista Plos One, dr. Tamas Horvath, a declarat că „numărul tot mai mare de naşteri prin cezariană, datorate comodităţii şi nu necesităţii medicale, ar putea avea un efect de lungă durată asupra dezvoltării şi funcţionării creierului la oameni.” El a mai adăugat că inhibiţia proteinei UCP2 a interferat cu diferenţierea circuitelor şi neuronilor din zona hipocampusului, care la adulţi a deteriorat comportamentele legate de funcţiile acestei zone a creierului.

Cercetătorii nu recomandă explicit niciuna dintre metode, şi nici nu precizează care ar fi bună şi care nu, dar sugerează că naşterea prin cezariană poate afecta comportamentul copilului ca şi adult, prin efectul nivelului mic al proteinei UCP2 asupra hipotalamusului, în primele luni de dezvoltare a creierului noului născut.

Niciun articol afișat