Roma, la un pas de faliment

63

Capitala Italiei se află pe marginea prăpastiei, în pragul falimentului, după ce parlamentul i-a refuzat ajutorul pentru acoperirea deficitului de 816 milioane de euro.

Roma riscă falimentul după ce guvernul a retras din parlament un proiect de sprijin financiar, care să vină în întâmpinarea datoriilor şi deficitului capitalei italiene. Acest lucru reprezintă un eşec pentru premierul Matteo Renzi, chiar în primele zile ale sale în fruntea guvernului. Pregătirea unui nou proiect care să aibă posibilitatea de a fi aprobat presupune timp şi capital politic, lucru care e în defavoarea lui Renzi, notează telegraph.co.uk.

Administraţia „Oraşului Etern”, în frunte cu primarul ei, Ignazio Marino, are de făcut anumite alegeri dure pentru a câştiga timpul necesar pentru a găsi noi modalităţi de a rezolva problema deficitului bugetar, cum ar fi tăierea unor servicii publice, creşterea taxelor sau întârzierea plăţilor către furnizori. Marino a declarat că Renzi a promis că va adopta măsuri urgente pentru a ajuta oraşul Roma.

Roma are un deficit bugetar de aproximativ 816 milioane de euro, iar dacă nu reuşeşte să redreseze situaţia, va fi plasată sub controlul unui administrator special. Potrivit primarului, Roma a cheltuit bani într-un mod nechibzuit timp de zeci de ani, iar el nu intenţionează să mai cheltuie un euro în plus faţă de ceea ce este prevăzut în buget, răspunzând în felul acesta criticilor aduse de Liga Norte, partidul de extremă-dreapta care a contribuit prin votul său la respingerea proiectului de sprijin financiar.

Planul lui Marino de stabilizare a bugetului prevedea obţinerea unui transfer financiar de 485 de milioane de euro din partea guvernului, care ar fi trebuit să compenseze Roma pentru costurile suplimentare datorate faptului că este una dintre cele mai importante destinaţii turistice a Italiei, capitală şi locaţie a Vaticanului. Planul a fost criticat chiar şi înainte de a fi respins, fiind considerat nedrept faţă de alte oraşe italiene care se află în condiţii asemănătoare.

Ignazio Marino a avertizat că oraşul va intra într-o stare de inactivitate, deoarece conducerea nu dispune de mijloace pentru a adopta noi măsuri bugetare şi, momentan, nu se pot aloca bani pentru nevoile oraşului. Primarul a mai precizat că este posibil ca autobuzele să nu mai poată circula începând de duminică, deoarece nu dispun decât de 10% din banii necesari pentru acoperirea cheltuielilor pentru combustibil, iar cum banii care există în buget la ora actuală, s-ar putea repara străzile capitalei o dată la 52 de ani, ceea ce este inadmisibil, potrivit declaraţiilor sale.

Foto: David Iliff