5 lucruri de interes vineri, 28 februarie

22

Proiectul de lege împotriva homosexualilor, revizuit în statul Arizona * Japonia plănuiește să își redeschidă centralele nucleare * Mâncarea aruncată de americani a ajuns la cote impresionante * Aproape 10.000 de atacuri la adresa insituţiilor de învăţământ au avut loc în ultimii ani * A fost creat virusul de computer care se răspândește prin WiFi.

Proiectul de lege împotriva homosexualilor, revizuit în statul Arizona * Japonia plănuiește să își redeschidă centralele nucleare * Mâncarea aruncată de americani a ajuns la cote impresionante * Aproape 10.000 de atacuri la adresa insituţiilor de învăţământ au avut loc în ultimii ani * A fost creat virusul de computer care se răspândește prin WiFi.

Guvernatoarea statului Arizona, Jan Brewer, a votat împotriva unui proiect de lege pe care tot ea l-a propus. Legea le dădea dreptul prestatatorilor de servicii cu „convingeri religioase sincere” din statul Arizona să refuze să îi servească pe homosexuali.

Brewer a renunţat la propunerea iniţială pentru că, în urma discuţiilor cu judecătorii, avocaţii și companiile care susţin, dar și cu cei care se opun acestui proiect de lege, a ajuns la concluzia că efectele negative ar fi mai mari decât intenţia de a garanta libertatea religioasă. Companii ca Apple, American Airlines, Marriott și Delta Airlines și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul economic al unei decizii de acest fel.

Impactul economic este și preocuparea prim-ministrului Japoniei, Shinzo Abe, care a propus redeschiderea centralelor nucleare din ţara sa, închise în urmă cu trei ani din cauza accidentului de la centrala nucleară din Fukushima. Lumea se împarte la momentul actual în două tabere în ceea ce privește activitatea centralelor nucleare. Sunt ţări care au implementat programe de denuclearizare, ca de exemplu Germania, care a decis închiderea tuturor centralelor nucleare până în anul 2022.

De cealaltă parte sunt ţări care, ca și Japonia, aleg să treacă cu vederea riscurile, din cauza costurilor mai mici ale energiei produse în astfel de centrale. Impactul economic generat de închiderea centralelor din Japonia a fost destul de mare, dacă luăm în considerare că 30% din energia electrică din Japonia era furnizată de centrale nucleare. Deficitul comercial cauzat de înlocuirea acestor surse se ridică la 204 miliarde de dolari. O risipă inutilă, consideră unele autorităţi japoneze.

Un raport despre risipă, de data acesta în SUA, a dezvăluit că americanii aruncă anual alimente care ar însuma 141 de miliarde de calorii. În anul 2010, de exemplu, 60 de miliarde de kilograme de mâncare au fost aruncate, adică aproximativ 30% din cantitatea totală de mâncare produsă în SUA.

Spre deosebire de risipa uimitoare a Americii, în alte părţi ale lumii nici măcar drepturile fundamentale, ca de exemplu dreptul la educaţie, nu sunt asigurate. Cel mai mare studiu internaţional realizat vreodată care analizează violenţa în cadrul instituţiilor de învăţământ, care a luat în calcul perioada dintre anii 2009 și 2013, a arătat că aproximativ 10.000 de atacuri au avut loc în acest interval de timp. Studiul, intitulat Education under attack, a arătat că zonele cele mai afectate au fost Africa, părţi din Asia și America de Sud. Ţara cu cele mai multe atacuri a fost Pakistan, iar cea în care este cel mai periculos să fii profesor este Columbia, cu 140 de crime și sute de atacuri asupra profesorilor.

Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool au demonstrat că atacuri asupra computerelor pot avea loc și prin conexiuni WiFi, prin crearea unui virus care se poate transmite în acest fel. Virusul, numit Chameleon, nu doar că se poate răspândi foarte ușor în medii populate, la fel de contagios ca gripa, ci poate detecta și punctele de acces WiFi mai puţin protejate sau fără parolă. Echipa lucrează acum la un antivirus care să protejeze punctele de acces WiFi de acest virus.