Şomajul şi sărăcia la un nivel ridicat

28

Conform estimărilor OCDE, rata şomajului va atinge, în 2010, cel mai ridicat nivel de la al Doilea Război Mondial şi până astăzi. În SUA, sărăcia a atins cel mai ridicat nivel începând din 1998, potrivit unui raport publicat de Biroul American de Recensământ.

    Rata şomajului va atinge, în 2010, cel mai ridicat nivel de la al Doilea Război Mondial şi până astăzi. Este estimarea specialiştilor de la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică).

 

    OCDE estimează că şi după ce economia îşi va reveni, şomajul va continua să se menţină pentru mai mulţi ani la un nivel ridicat. În luna iunie a.c., rata şomajului era de 3,3% în Olanda, în timp ce în Spania era de 18,1%. Rata şomajului în SUA, tot în iunie, era de 9,5%, cu puţin peste rata medie a ţărilor din UE, care era de 8,9%. Banca Mondială estima, în luna mai a.c., că rata şomajului va ajunge în 2009, în România, la 8%, urmând ca în anul următor să scadă uşor sub acest nivel. Conform previziunilor pentru ţările membre OCDE, în mai puţin de trei ani, în aceste ţări vor fi cca 25 de milioane de şomeri.

 

    „Nu putem pretinde victoria doar pentru că anumiţi indicatori economici s-au îmbunătăţit", declara Angel Gurría, secretar al OCDE. „Nu ne putem odihni până când nu rezolvăm problema şomajului persistent şi la un nivel ridicat …"[1] La rândul său, Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei, spunea că, deşi economia dă semne că-şi revine, pentru oamenii obişnuiţi efectele recesiunii vor continua să existe, iar şomajul se va menţine la un nivel ridicat. Reprezentanţii OCDE susţin că pentru a evita să avem o „generaţie pierdută" de tineri fără locuri de muncă, sunt necesare măsuri urgente care să îi ajute pe aceştia, în mod deosebit pe tinerii care nu au o calificare.

 

    Între timp, în SUA, sărăcia a atins cel mai ridicat nivel începând din 1998, potrivit unui raport făcut public în data de 10 septembrie a.c., de Biroul american de recensământ. Concluziile raportului nu i-au surprins pe asistenţii sociali care lucrează pentru cei săraci şi fără adăpost. B. J. Iacino, director de relaţii publice la o organizaţie pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost, în Colorado, afirma în acest context: „Suntem, cu siguranţă, martorii unei creşteri dramatice a numărului de oameni care vin aici să ceară ajutor, atât pentru adăpost, cât şi pentru asistenţă medicală şi psihologică"[2].

 

[1] Angela Monaghan, „Governments must take urgent action to prevent unemployment crisis, OECD warns", Daily Telegraph, 16 septembrie 2009 [2] Joseph Weber, „Poverty hits 1 în 8 Americans", The Washington Times, 11 septembrie 2009