Un club secret al bancherilor conduce piaţa derivatelor

31

Publicaţia New York Times deconspiră monopolul deţinut de nouă bănci asupra tranzacţiilor din piaţa derivatelor. Ministerul de justiţie a demarat o anchetă în acest caz urmărind să investigheze practicile anticoncurenţiale ale băncilor.

Întâlnirea reprezentanţilor a nouă bănci gigant are loc în a treia zi de miercuri a fiecărei luni, undeva în centrul Manhattan-ului. Două caracteristici sunt comune în fiecare ocazie: cei nouă parteneri au aceeași ţintă, protejarea băncilor pe care le reprezintă, și păstrează secretomania asupra întâlnirii și identităţii acestora.

Deciziile grupului secret afectează preţul final al multor produse de interes mondial, precum ţiţeiul sau cerealele. Practic băncile implicate în afacerea cu produse bancare derivate intermediază tranzacţiile între vânzători și cumpărători, comisionul lor fiind necunoscut celorlalţi parteneri din tranzacţie. Derivatele joacă rolul de protecţie în faţa riscului, atunci când tranzacţiile au în vedere un preţ viitor al produselor. Așa cum funcţionează piaţa azi „adaugă la costurile tuturor americanilor", spune Gary Gensler, președintele Commodity Futures Trading Commission, care reglementează cele mai multe derivate. Este nevoie de mai multă monitorizare a băncilor pe piaţa aceasta, afirmă el.

Acţiunea băncilor se răsfrânge nu doar asupra terţilor, ci și a concurenţei băncilor mai mici. Grupul celor nouă giganţi bancari există, în teorie, pentru a proteja băncile respective însă, în practică, acţiunea se traduce prin apărarea dominaţiei marilor bănci, scrie New York Times. Băncile mai mici sunt împiedicate să acceadă în această piaţă, iar preţurile de mediere sunt controlate prin monopol. Criticii au numit grupul prin sintagma „clubul dealerilor de derivate". „Profiturile pe care acești dealeri le fac din derivate este foarte mare, de aici și mărimea impulsului pe care-l au de a-și proteja profiturile", comentează Darrell Duffie, profesor la Graduate School of Business din cadrul Stanford University.

Și ministerul american de justiţie e interesat de caz. Unitatea de luptă antimonopol investighează în prezent „posibilitatea unor practici anticoncurenţiale în acţiunile de închidere a conturilor derivativelor, a comerţului și a industriilor din serviciile de informare." În 1990 același departament a descoperit că arhitecţii pieţei Nasdaq conclurau în secret pentru protejarea profiturilor lor. Ca atare reformele și schimbul electronic au tăiat costurile de tranzacţionare pe Nasdaq reducându-le la 5% din valoare, ceea ce a însemnat un enorm beneficiu pentru investitori.

New York Times dezvăluie numele băncilor implicate: JPMorgan, Morgan Stanley, Deutsche Bank, UBS, Barclays, Credit Suisse, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup. Reprezentanţii celor nouă bănci care domină piaţa au refuzat să facă vreun comentariu asupra investigaţiei departamentului de justiţie.

Cele nouă bănci deţin monopolul asupra pieţei derivatelor. Afacerea cu derivate este cea mai profitabilă de pe piaţă, întrecând creditele, cardurile de credit, consilierea, administrarea conturilor. În 2007 valoarea pieţei mondiale a derivatelor a fost de 615 trilioane de dolari. Conform Bursei de Valori București, instrumentele financiare derivate (IFD) sunt instrumente financiare a căror valoare are la bază preţul oferit de un activ suport. Activul suport poate fi o marfă (ex. cereale, petrol, cărbune, legume, aluminiu etc.), un instrument financiar (ex. acţiuni, valute, titluri de credit etc.) sau alte valori, măsuratori ori indicatori care vizează instrumente financiare, evenimente sau statistici (ex. indici bursieri, indicatori de volatilitate, starea vremii etc.).