Esenţiale azi, 18 septembrie

77

CCR a avizat revizuirea Constituţiei privind redefinirea familiei

Curtea Constituţională a stabilit luni că legea cu privire la revizuirea Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie respectă dispoziţiile constituţionale. În următoarea ședinţă ar urma ca Executivul să adopte o Ordonanţă de Urgenţă cu privire la desfășurarea referendumului pe parcursul a două zile. Datele avute în vedere de autorităţi sunt 6-7 octombrie.

SUA: Taxe de 200 de miliarde de dolari pentru importurile din China

Președintele american, Donald Trump, a declarat luni că va impune noi tarife de aproximativ 200 de miliarde de dolari pe bunuri chinezești și a ameninţat că va mai adăuga sute de miliarde, decizie ce amplifică tensiunile comerciale dintre cele două mari economii ale lumii. Taxele de import se aplică la peste 6.000 de produse și marchează cea mai mare rundă de taxe impuse până în prezent de Statele Unite. Impozitele vor intra în vigoare începând cu 24 septembrie și vor porni de la 10%, urmând să crească până la 25%, de la începutul anului viitor, cu excepţia cazului în care cele două ţări ajung la un acord.

SUA reduce numărul refugiaţilor la 30.000

Statele Unite vor reduce anul viitor numărul refugiaţilor pe care îi vor accepta, de la 45.000 la 30.000 de persoane, a declarat luni secretarul de stat, Mike Pompeo. Totuși, pe fondul criticilor din partea organizaţiilor pentru drepturile omului, Pompeo a precizat că ţara este încă angajată să primească persoanele care fug din zonele de conflict ale lumii. Numărul anunţat de Pompeo este cel mai mic de la începutul programului, în 1980.

Canada a interzis grăsimile trans

Canada a interzis oficial utilizarea în alimentaţie a grăsimilor artificiale trans, după ce luni a intrat în vigoare legea care interzice folosirea acestor grăsimi responsabile de creșterea colesterolului „rău” și scăderea celui „bun”. Produsele care conţin grăsimi parţial hidrogenate, responsabile pentru producerea de grăsimi trans, vor mai putea fi comercializate încă doi ani, dacă data la care au fost produse este anterioară datei de luni. Interdicţia se aplică tuturor produselor alimentare autohtone sau importate. Cu această ocazie, OMS le solicită tuturor ţărilor adoptarea de măsuri prin care să se interzică folosirea în alimentaţie a acestui tip de grăsimi.

Coca-Cola este interesată de piaţa canabisului

Coca-Cola urmărește piaţa băuturilor cu infuzie de marijuana și este în discuţii cu compania Aurora Cannabis pentru o eventuală colaborare în vederea creării unor băuturi care să conţină canabidiol (CBD), substanţă fără efectul psihoactiv al canabisului. Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei, încă nu a fost luată o decizie, dar lucrurile evoluează foarte repede în acest sens. În urma anunţului, acţiunile Aurora au crescut cu 17%, iar cele ale Coca-Cola au urcat de asemenea uşor.

A crescut numărul persoanelor care au ajuns la 100 de ani

Japonia a ajuns să aibă 69.785 de persoane care au atins 100 de ani, iar aproape 90% dintre acestea sunt femei. Cifra a crescut cu 2.014 faţă de anul precedent, marcând cea de-a 48-a creștere anuală consecutivă, ceea ce reprezintă un salt de aproape șapte ori faţă de acum două decenii. Recordul s-a înregistrat pe fondul progreselor medicale din ţară. Privind în perspectivă, se estimează că populaţia centenară va crește în continuare, depășind 100.000 în următorii cinci ani și 170.000 într-un deceniu, potrivit estimărilor Institutului Naţional de Cercetare a Populaţiei și a Securităţii Sociale.

Întâlnire între Coreea de Nord și Coreea de Sud

Președintele nord-coreean, Kim Jong-un, s-a întâlnit marţi la Phenian cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, în cel de-al treilea summit dintre cele două ţări, în vederea avansării discuţiilor cu privire la denuclearizare, dar și pentru declararea oficială a încheierii războiului intercoreean din 1950-1953. În plus, săptămâna trecută peste 50 de oficiali din Coreea de Nord și din Coreea de Sud au participat la inaugurarea unui birou comun de legătură permanentă în orașul de frontieră nord-coreean Kaesong.

Pe de altă parte, Trump i-a cerut lui Moon să fie „negociator-şef” între el și liderul nord-coreean, după ce președintele american a anulat luna trecută o vizită în Coreea de Nord. Cu privire la acest aspect, președintele sud-coreean a declarat că, „dacă dialogul dintre Coreea de Nord şi SUA va fi reluat după această vizită, ar avea o semnificaţie importantă în sine”.

Studiu: Pietrele la rinichi pot fi dizolvate

Pietrele la rinichi sunt în principal compuse dintr-o substanţă numită oxalat de calciu, iar până în prezent se credea că sunt doar cristale omogene care se măresc în timp și sunt în esenţă insolubile in vivo. Cu toate acestea, o echipă de cercetători a arătat în cadrul unui studiu că pietrele la rinichi se formează în straturi și trec printr-un proces dinamic, ciclic de creștere și dizolvare. „Aceasta înseamnă că într-o zi s-ar putea să intervenim pentru a dizolva pietrele chiar în rinichiul pacientului, ceea ce majoritatea medicilor de astăzi ar spune că este imposibil”, a declarat Bruce Fouke, coordonatorul studiului, profesor de geologie și microbiologie la Universitatea din Illinois.