Adevărul despre legătura dintre imigranţi și rata criminalităţii în Germania

359

Vicepreședinta partidului de extrema dreaptă Alternativă pentru Germania (AfD) susţine că rata criminalităţii a crescut în Germania din cauza numărului mare de refugiaţi care au intrat în ţară, în special rata crimelor violente, a omorurilor.

Beatrix von Storch a declarat pentru BBC că în ultimul an în Germania au avut loc 447 de omoruri și ucideri din culpă comise de imigranţii ilegali care au intrat în ţară. Afirmaţia a fost făcută într-un context sensibil pentru ţară, în care extrema dreaptă a organizat mai multe proteste, după ce doi bărbaţi germani din localităţi diferite au murit în incidente violente care au implicat refugiaţi din Siria, Irak și Afganistan. Protestele au fost întâmpinate de contramanifestaţii împotriva violenţei și xenofobiei, însă realitatea este că, de la influxul masiv de 1,5 milioane de imigranţi care au cerut azil în Germania, în 2015, retorica AfD are tot mai multă susţinere.

Dar are dreptate von Storch?”, se întreabă cei de la BBC. Ministrul german de interne a corectat supoziţia, explicând că anul trecut s-au înregistrat doar 27 de omoruri și tentative de omor din partea imigranţilor ilegali, iar cifra de 477 face referire la omoruri și tentative de omor în rândul tuturor imigranţilor, dintre care majoritatea se află în Germania legal. Deși explicaţia dezminte afirmaţiile lui von Storch, nu este una în măsură să calmeze spiritele și nici să explice legătura dintre creșterea imigraţiei și rata criminalităţii.

A crescut rata criminalităţii în Germania? Dacă da, are legătura cu creșterea numărului de imigranţi? Din anii 1990 și până în prezent, rata criminalităţii în Germania urmează un trend descendent, care mai are ici și colo niște vârfuri, la începutul anilor 2000 și în perioada 2014-2016. Dacă în 2014 poliţia germană înregistrase 6,1 milioane de abateri de la lege, până în 2016 numărul crescuse la 6,4 milioane. Din acest total, crimele violente au crescut de la 180.000 de cazuri, în 2014, la 193.000, în 2016. Anul 2017 a marcat un an de revenire la trendul descendent, numărul tuturor delictelor fiind cu 10% mai mic faţă de 2016, iar al crimelor violente, cu 2,5% mai mic.

Din 2014, proporţia suspecţilor nongermani în statisticile germane care exclud delictele ce vizează încălcarea legilor imigraţioniste a crescut de la 24% la 30%. Cu toate acestea, din totalul populaţiei de suspecţi, aceasta înseamnă doar 8,5% (pentru anul 2017). Când restrângem la crime violente, vorbim despre de 10,4% din totalul suspecţilor pentru omor și 11,9% din totalul suspecţilor pentru abateri sexuale (tot la nivelul lui 2017).

Sunt cauze demografice. Fie că vorbim despre solicitanţi de azil sau de imigranţi din alte state UE, cei care vin sunt în general mai tineri ca media naţională și cei mai mulţi sunt bărbaţi. Iar bărbaţii tineri sunt cei care comit cele mai multe delicte și crime în orice societate”, explică dr. Dominic Kudlacek, criminolog. Iar când vorbim despre refugiaţi și solicitanţi de azil, vorbim și despre anumiţi factori de risc în care trăiesc, cum ar fi privarea socială. „Multe dintre delictele pe care le comit, în special crimele violente, le comit împotriva altor refugiaţi”, conchide dr. Kudlacek.