Esenţiale azi, 19 septembrie

109

România are cea mai mare rată a inflaţiei din UE

Luna august este a șaptea lună consecutivă în care România a înregistrat cea mai mare rată a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene. Comparativ cu luna august a anului 2017, preţurile de consum din România au crescut cu 5,1%, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Dintre statele membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în România (4,7%), Bulgaria (3,7%), Estonia (3,5%) şi Ungaria (3,4%).

Când se va desfășura referendumul pentru redefinirea familiei

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie va avea loc în perioada 6-7 octombrie. Marţi a fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind organizarea referendumului, iar costul total al organizării este de 164 de milioane de lei. Alegătorii vor trebui să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”

Amnesty International, acţiune împotriva referendumului

Organizaţia Amnesty International a comunicat că referendumul cu privire la redefinirea familiei ar putea duce la încălcarea normelor internaţionale privind drepturile omului, dar și la creșterea discriminării cu caracter homofob în ţară. Astfel, împreună cu alte organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, a înaintat o cale de atac legală privind constituţionalitatea votului. În prezent, în România, cuplurile de acelaşi sex nu au dreptul la uniuni civile sau la căsătorie.

Clujenii vor avea autobuze electrice

Clujul este primul oraș din România care accesează fonduri europene pentru cumpărarea a 30 de mijloace de transport în comun electrice. Primele autobuze de acest gen vor circula pe străzile Clujului în decembrie 2018. „Aceste mașini sunt nepoluante, au emisii zero, sunt silenţioase. Chiar și costurile de mentenanţă sunt reduse”, a declarat Ovidiu Cîmpean, directorul Direcţiei de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca. Aceste autobuze sunt silenţioase și sunt dotate cu un sistem de numărare automată a călătorilor, funcţie utilizată în optimizarea curselor. Un astfel de autobuz costă 600.000 de euro.

Coreea de Nord și Coreea de Sud vor să înceapă „o eră fără război”

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, au anunţat miercuri printr-o declaraţie comună că cele două ţări au făcut pași în vederea eliminării posibilelor conflicte în Peninsula Coreea. Coreea de Nord s-a angajat de asemenea să închidă definitiv motorul de testare şi lansare a rachetelor Dongchang, în prezenţa experţilor avizaţi. În plus, Phenianul a fost de acord să distrugă centrul de cercetare nucleară Yongbyon, utilizat pentru producerea de material fisionabil pentru arme nucleare. În cadrul conferinţei de presă ce a urmat summitului celor doi lideri, președintele sud-coreean a declarat că „a început o eră fără război”.

China impune taxe vamale suplimentare Statelor Unite

Oficialii chinezi au anunţat marţi taxe vamale suplimentare, în valoare de 60 de miliarde de dolari, la importuri din Statele Unite, ca reacţie la tarifele anunţate de Donald Trump. Ministrul chinez al finanţelor a anunţat taxe vamale cuprinse între 5% și 10% pentru 5.207 tipuri de produse din Statele Unite. „Decizia are rolul blocării boicotului comercial, a unilateralismului şi protecţionismului Statelor Unite. Cerem dialog pragmatic pentru protejarea în comun a principiului comerţului liber şi a sistemului comercial multilateral”, a declarat ministerul chinez al finanţelor.

Primul turist care va merge pe Lună

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa, fondator și CEO al site-ului de fashion Zozo, va fi primul client al companiei SpaceX care va face o călătorie în jurul Lunii, în 2023, a declarat Elon Musk, fondatorul SpaceX. Maezawa, în vârstă de 42 de ani, nu a comunicat suma pe care o plătește pentru privilegiul de a efectua primul voiaj în spaţiu. Miliardarul va mai lua cu el încă șase sau opt persoane, toate din domeniul artistic. Cu toate acestea, misiunea se bazează pe o rachetă care nu a trecut încă primul zbor de încercare. Ultima dată când un om a călătorit spre Lună a fost în 1972, în cadrul misiunii Apollo a celor de la NASA.

Roboţii vor crea mai multe locuri de muncă decât vor distruge

Roboţii vor crea cu 58 de milioane mai multe locuri de muncă până în 2022 decât vor distruge, se arată într-un studiu publicat de World Economic Forum. În prezent, 29% din sarcinile totale sunt realizate de roboţi, însă experţii estimează că procentul va crește în următorii patru ani la 42%.

Deși în următorii patru ani vor dispărea 75 de milioane de locuri de muncă din cauza roboţilor, aceştia vor genera în schimb 133 de milioane de noi locuri de muncă.

Un primar programează interviuri de angajare beneficiarilor de ajutoare sociale

Ioan Bercea, primarul comunei Craiva, din Arad, le-a programat interviuri de angajare celor aproape 70 de tineri care beneficiază de ajutoare sociale. Interviurile vor avea loc în trei serii pentru ocuparea posturilor la o fabrică de cablaje auto din zonă, care se confruntă cu deficit de forţă de muncă. „Avem în jur de o sută de oameni care încasează lunar ajutorul social. Sunt tineri, apţi de muncă şi stau degeaba… Unii s-au obişnuit să ia bani de la stat şi nici la munca în folosul comunităţii, care este obligatorie, nu vor să vină. (…) Dacă vor refuza angajarea, le facem raport să nu mai primească ajutor social”, a declarat primarul.

Ziua fără mașini în Europa

Primarii din Paris și din Bruxelles au cerut sâmbătă într-o declaraţie comună ca Europa să aibă o zi pe an în care mașinile să nu fie folosite, pentru a reduce poluarea. Apelul a fost făcut de primarul Parisului, Anne Hidalgo, și de omologul său din Bruxelles, Philippe Close, cei doi subliniind „urgenţa problemelor climatice și impactul poluării asupra sănătăţii”. Ambele capitale au stabilit ca zi duminica din cadrul Zilelor Patrimoniului European 2018, ce cuprinde un weekend al evenimentelor culturale organizate în fiecare an în ţări din întreg blocul comunitar.

Primul tren pe bază de hidrogen

Germania a inaugurat primul tren din lume cu combustibil pe bază de hidrogen, care va circula pe o distanţă de 100 de kilometri, între oraşele Cuxhaven şi Buxtehude, situate în nordul ţării. Aceste trenuri pot parcurge o distanţă de aproape 1.000 de km cu un singur rezervor de hidrogen și nu au emisii poluante. Reprezentanţii companiei Alstom, firma producătoare a acestor tipuri de trenuri, au declarat că ţări precum Marea Britanie, Franţa, Olanda, Danemarca, Norvegia, Italia şi Canada şi-au exprimat deja interesul să introducă trenuri cu combustibil pe bază de hidrogen.

Niciun articol afișat