Esenţiale azi, 19 iunie

88

Atac armat în Suedia

Cel puţin cinci persoane au fost rănite, trei dintre ele fiind în stare foarte gravă, în urma unui atac armat ce s-a produs luni seară, după ce un individ a tras mai multe focuri cu o armă semiautomată, în zona Drottninggatan din orașul Malmo, aflat în sudul Suediei, a informat un purtător de cuvânt al poliţiei locale.

Conform martorilor, incidentul s-a declanșat în timp ce sute de oameni sărbătoreau victoria Suediei în faţa Coreei de Sud, la Cupa Mondială de Fotbal.

Poliţia locală a informat că evenimentul nu ar fi de natură teroristă, ci doar o reglare de conturi între bande. „Am izolat perimetrul şi audiem martori”, a declarat Stephan Soderholm, purtătorul de cuvânt al Poliţiei suedeze.

Italia dorește recensământ în rândul romilor

Ministrul italian de interne, Matteo Salvini, care este și liderul formaţiunii de extremă-dreapta Liga Nordului, a anunţat că Guvernul Italiei va organiza un recensământ în comunităţile de etnie romă, sugerând că intenţionează să îi expulzeze pe romii veniţi în Italia din străinătate.

„Vom face un recensământ în comunităţile rome, pentru a vedea câţi oameni sunt. (…) Totuşi, trebuie să îi menţinem pe romii născuţi în Italia”, a declarat Matteo Salvini.

Ideea ministrului de interne nu a fost însă bine primită de Partidul Democrat (centru-stânga), aflat în opoziţie, care a catalogat-o „aberantă”.

Noul guvern din Italia, format din reprezentanţi ai partidului Mişcarea Cinci Stele (eurosceptică) şi Liga Nordului (extremă-dreapta), şi-a atras critici dure din cauza politicilor antimigraţie.

Adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa: România nu e singură în lupta anticorupţie

Wess Mitchell, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia a declarat luni, cu ocazia celei de-a şasea reuniuni a Dialogului de Parteneriat Strategic SUA-România, că România a construit un sistem judiciar puternic şi instituţii anticorupţie la care victimele comunismului nu au visat, iar progresul înregistrat de ţara noastră în combaterea corupţiei este impresionant.

„Fiecare ţară din lume trebuie să lupte cu corupţia, iar România ştie din perioada comunistă cât de periculoasă este corupţia. (…) Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a spus şi va spune că susţine România în lupta cu corupţia“, a declarat Mitchell.

În plus, Mitchell a precizat că economia României este printre cele mai dinamice din Europa.

Ministerul Sănătăţii: interzicerea vânzării de băuturi energizante persoanelor sub 18 ani

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care prevede interzicerea vânzării băuturilor energizante persoanelor sub 18 ani.

În proiect se mai prevede interzicerea comercializării băuturilor energizante în unităţile sanitare, în unităţile de învăţământ, dar şi la o distanţă de 50 de metri faţă de instituţiile preuniversitare, iar amenzile pentru nerespectarea prevederilor sunt în valoare de 5.000 până la 20.000 de lei.

Tot în hotărâre se mai precizează și faptul că autorităţile le pot solicita producătorilor de băuturi energizante actele privind conformitatea produselor cu legislaţia.

„Prezenta hotărâre stabileşte unele măsuri pentru prevenirea şi limitarea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, în special pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani prin interzicerea comercializării băuturilor energizante către minori, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la efectele consumului de băuturi energizante asupra sănătăţii, având drept scop protejarea sănătăţii populaţiei din România. Ministerul Sănătăţii alături de alte instituţii ca ANSVSA şi ANPC sunt abilitate să efectueze controlul şi să aplice sancţiuni privind nerespectarea prevederilor acestei hotărâri”, se arată în proiectul de hotărâre de guvern.

Ryanair doreşte limitarea vânzărilor de alcool în avioane și aeroporturi

Compania aeriană Ryanair doreşte limitarea vânzărilor de alcool în avioane la două băuturi şi restricţionarea vânzării de alcool în aeroporturi înainte de ora 10 dimineaţa. Propunerea a venit pe fondul unui incident care a avut loc duminică, în timpul unui zbor între Dublin şi Ibiza. După ce trei pasageri beţi făceau scandal, aeronava a fost nevoită să aterizeze de urgenţă pe aeroportul Beauvais-Tille, din Paris, unde aceștia au fost reţinuţi de Poliţie.

„Este responsabilitatea aeroporturilor să introducă aceste măsuri preventive pentru a împiedica consumul excesiv de alcool şi problemele pe care le creează, nu să le permită pasagerilor să bea excesiv înaintea zborurilor”, se arată într-un comunicat al Ryanair.

„Măsurile cerute de Ryanair sunt prea drastice şi vor afecta în mod negativ un număr foarte mare de pasageri, din cauza unui incident izolat”, a declarat un purtător de cuvânt al aeroportului din Dublin, care a mai adăugat că personalul este instruit să se descurce cu problemele apărute în urma consumului de alcool în avion.

Kim Jong-un, a treia vizită recentă în China

Kim Jong-un, președintele Coreei de Nord, se va afla marţi și miercuri în vizită în China pentru a treia oară în ultimele 3 luni. De asemenea, este prima deplasare în afara ţării după summitul din Singapore cu Donald Trump, liderul Statelor Unite.

El este aşteptat să îl pună la curent pe preşedintele chinez, Xi Jinping, cu privire la ce s-a discutat la summitul cu Trump. Oficiali chinezi, precum şi Rusia, au sugerat săptămâna trecută că ONU ar putea lua în considerare relaxarea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord dacă Phenianul şi-ar respecta obligaţiile.

Aceasta este prima oară când media chineză informează despre vizita liderului nord-coreean în timp ce se află pe teritoriul Chinei. În celelalte dăţi, presa oficială de la Beijing aştepta ca acesta să revină în Coreea de Nord înainte de a informa despre vizita sa.

Președintele american ordonă Pentagonului să creeze o forţă militară spaţială

Liderul american Donald Trump a cerut luni Pentagonului să creeze o forţă militară spaţială, în scopul dobândirii „dominaţiei americane în spaţiu”.

Am ordonat Departamentului Apărării şi Pentagonului să înceapă imediat procedura necesară înfiinţării unei forţe spaţiale, a şasea ramură a armatei. (…) Destinul nostru dincolo de Terra nu este doar o problemă de identitate naţională, ci şi o problemă de securitate naţională. (…) În privinţa apărării Americii, nu este suficient să avem pur şi simplu prezenţă în spaţiu. Trebuie să avem dominaţie americană în spaţiu”, a declarat Donald Trump în cursul unei reuniuni a Consiliului Naţional Spaţial.

România, fruntașă în UE la numărul de tineri care nu studiază și nu muncesc

Deși procentul tinerilor cu vârste între 18 şi 24 de ani care se află în afara sistemului educaţional, dar şi fără o slujbă este în scădere, totuși ţara noastră e pe locul 5 în UE la procentul tinerilor aflaţi în afara sistemului de învăţământ, cât şi fără loc de muncă, cu 1 din 4 femei în această categorie, arată ultimele date Eurostat.

Mai exact, numărul persoanelor din această categorie s-a diminuat cu 2,6% anul trecut, ajungând la 19,3%, comparativ cu anul 2016 (21,9%) şi cu 3,3% faţă de 2015 (22,6%). La polul opus, cu cei mai puţini tineri inactivi se situează Olanda (5,3%), Slovenia (8%) şi Austria (8,1%).

Tot în statistica Eurostat se evidenţiază diferenţele în funcţie de sex. Astfel, dacă la tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani de sex masculin procentul celor inactivi este de 15,1%, la femeile de aceeaşi vârstă rata este de 23,8%.

„Societatea românească consideră că femeile sunt cele care trebuie să stea acasă şi să aibă grijă de copii şi de casă. Aici trebuie luat în considerare şi numărul mare de naşteri în rândul femeilor tinere. Totodată, în cazul familiilor cu mai mulţi copii, care se confruntă cu risc de excluziune socială sau risc de sărăcie şi nu-şi permit să-şi dea toţi copiii la şcoală, părinţii vor alege de cele mai multe ori ca băiatul să îşi continue studiile. De ce? Pentru că el este considerat ca fiind viitor cap de familie, cel care va aduce principalul venit în casă”, a explicat Andreea Bragă, director executiv la Centrul Filia, care militează pentru drepturile femeilor.

România: aproape 17% dintre români s-au aflat sau se află într-o situaţie de infertilitate

În primul studiu de analiză a problemelor de fertilitate din România, realizat de Asociaţia pentru Reproducerea Umană din România, se arată că 16,8% dintre adulţii studiaţi s-au aflat sau se află într-o situaţie de infertilitate.

Aproximativ 1 din 4 cupluri care îşi doreşte cât mai curând un copil nu a reuşit să obţină o sarcină până în prezent, deşi încearcă de 1-5 ani (27%). La acestea se adaugă 11% care perseverează în încercarea lor de mai bine de 5 ani, se arată în studiu, ceea ce înseamnă că fertilitatea în ţara noastră scade într-un ritm accentuat.

În plus, 45% consideră că stresul este responsabil pentru scăderea fertilităţii, iar 21% cred că motivul pentru care nu au încă un copil este pentru că „nu vrea Dumnezeu”.

Pe de altă parte, principalele cauze de infertilitate feminină identificate de medici sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioză (17%), rezerva ovariană redusă (15%), iar printre cauzele de natură masculină identificate de medici, problemele de fertiliate masculină relevate în urma spermogramei conduc detaşat, cu un procent de 72%.

Angela Merkel înăsprește politica în privinţa migranţilor

În speranţa de a ajunge la un acord european la summitul UE de la sfârşitul lunii, la presiunea aripei de dreapta a coaliţiei ei guvernamentale, Angela Merkel a acceptat un compromis împreună cu aliaţii săi din Uniunea Creștin-Socială (CSU) privind o înăsprire a politicii migratorii în Germania.

Decizia prevede ca migranţii deja înregistraţi într-o ţară din UE, adică aproape toţi, să fie respinşi la frontierele germane începând din luna iulie, dacă nu va fi încheiat niciun acord până atunci la nivel european. Creştin-socialii germani cereau la început ca această măsură să fie luată imediat.

Angela Merkel a avertizat totuşi în privinţa unui „efect de domino” în Europa dacă Germania ar respinge nejustificat migranţii la frontierele ei. Cu toate acestea, în vederea alegerilor regionale bavareze din octombrie, CSU, aripa cea mai de dreapta a guvernului de coaliţie, vrea să înăsprească politica germană privitoare la migraţie.

De asemenea se înregistrează o nemulţumire crescândă a opiniei publice faţă de fapte diverse care implică migranţi. Ultimele fapte fiind recentul viol şi asasinat al unei adolescente de către un tânăr solicitant de azil irakian sosit în Germania în 2015. În plus, luni începe procesul unui tânăr refugiat afgan acuzat că a înjunghiat-o mortal pe fosta sa prietenă de 15 ani într-un supermarket.