Dependenţa de jocuri video, recunoscută oficial ca tulburare comportamentală

789

Adicţia de jocurile video este un subiect dezbătut de cel puţin două decenii. Deși centrele de tratare a acestei dependenţe s-au înmulţit odată cu numărul specialiștilor care au demonstrat prin studii că jocurile video pot crea dependenţe similare abuzului de substanţe, lumea academică nu ajunsese la un consens. Până acum.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus această tulburare în cea mai recentă ediţie a Clasificării internaţionale a maladiilor (CIM), cel mai cunoscut sistem mondial de clasificare a diagnosticelor din medicină, care atribuie coduri pentru clasificarea bolilor și a unei mari varietăţi de semne și simptome. CIM este folosit în toată lumea ca un ghid pentru înregistrarea sistematizată, pentru analiză, interpretare şi comparare a datelor privind mortalitatea şi morbiditatea, obţinute de diferite state sau regiuni şi în timp diferit.

CIM 11 tocmai a fost publicat pe 18 iunie și integrează dependenţa de jocuri video în tulburările de comportament adictiv. Clasificarea include și jocurile online și pe cele offline și explică foarte clar ce condiţii trebuie îndeplinite pentru un astfel de diagnostic. În primul rând, trebuie luate în calcul frecvenţa, intensitatea și durata episoadelor de gaming. Tiparul nu trebuie să fie liniar, poate fi și episodic, dar trebuie să fie recurent pe o perioadă de cel puţin 12 luni, atenţionează CIM. În al doilea rând, acest comportament trebuie să fie destul de sever încât să interfereze cu interesele și activităţile de zi cu zi, cu efecte negative clare pe plan social și ocupaţional. În al treilea rând, tiparul trebuie să continue sau chiar să se agraveze în ciuda consecinţelor negative de la punctul 2.

Per total, aceste caracteristici sunt foarte similare celor care determină un diagnostic pentru adicţia de substanţe sau de jocuri de noroc, explică dr. Vladimir Poznyak, membru al comitetului OMS care a propus introducerea noului diagnostic. Iar tratamentul este bazat pe principiile și metodele terapiei cognitiv-comportamentale, o formă de psihoterapie integrativă care se bazează pe teoria conform căreia există o relaţie de reciprocitate între procesele cognitive (ceea ce gândim), emoţii (ceea ce simţim) şi comportamente și care ajută pacientul să identifice, să analizeze și să schimbe gândurile, atitudinile, credinţele și presupunerile legate de problemele emoţionale și comportamentale faţă de anumite situaţii-problemă. Atacurile de panică și anxietate, depresia, problemele cu drogurile sau alcoolul, problemele de comportament alimentar sunt câteva dintre afecţiunile pentru care acest tip de terapie și-a arătat utilitatea.

În timp ce unii terapeuţi se declară surprinși de cât de mult a durat pentru ca această tulburare să fie admisă oficial, alţii încă consideră că decizia este prematură. „Eu sunt clinician și cercetător, deci văd oameni care joacă jocuri video și care se cred dependenţi”, spune Anthony Bean, psiholog și director al clinicii The Telos Project, din Texas, SUA. Însă, în experienţa sa, marea majoritate a pacienţilor cu astfel de probleme nu sunt dependenţi, ci folosesc jocurile video ca pe un mecanism de coping, iar, atunci când depresia este tratată, și acest comportament se normalizează.

Discuţia mai largă care se poartă deja de ceva timp este în ce măsură adicţiile comportamentale sunt similare adicţiilor fizice, de substanţe sau de alcool. De exemplu, există voci care spun că ar trebui clasificată și adicţia de internet, însă și voci care spun că internetul este un mediu de comunicare, un vehicul facilitator pentru alte adicţii, și nu o activitate în sine, nu o ţintă a vreunei boli. Conform celei mai recente ediţii a Manualului de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale, abreviat ca DSM-5 și care reprezintă un instrument de diagnosticare al Asociaţiei Americane de Psihiatrie, dependenţa de internet nu există, iar singura adicţie comportamentală inclusă este dependenţa de jocurile de noroc. Cu toate acestea, manualul include o secţiune care face referire la internet, în care recomandă studierea fenomenului jocurilor online de tot felul, nu doar a celor de noroc, și urmează să vedem dacă exemplul dat de OMS va avea efecte și asupra următoarei ediţii a DSM.

Noua clasificare OMS – CIM 11 – urmează să fie prezentată Adunării Mondiale a Sănătăţii, în mai 2019, la Geneva, în vederea adoptării de către statele membre şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022, scrie Digi24.