Situaţie gravă în România: 30.000 de elevi nu s-au înscris la Evaluarea Naţională
„Din 179.000 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a, aproximativ 30.000 nu s-au înscris la examenele Evaluării Naţionale din această sesiune.(…) Cel mai probabil, o parte dintre aceşti elevi au abandonat şcoala din cauza situaţiei materiale precare sau pentru că provin din familii cu o situaţie dificilă. Pe această cale, solicit ministrului Educaţiei să prezinte care sunt măsurile pe care le propune pentru a întinde o mână de ajutor acestor elevi care nu au susţinut nici măcar examenul de încheiere al celor 8 ani de şcoală”, a declarat Laurenţiu Leoreanu, vicepreședinte PNL.
Conform unui raport pentru Dezvoltare al Băncii Mondiale, mai mult de un sfert din copiii din mediul rural abandonează şcoala înainte să termine clasa a VIII-a. În plus, cu un procent de 42% a analfabetismului funcţional, ţara noastră se situează la acest capitol pe primul loc la nivel european.
Atac armat în Statele Unite
Un număr de 22 de persoane au fost rănite într-un atac armat comis duminică în orașul Trenton din statul New Jeresy, Statele Unite, iar principalul suspect, în vârstă de 33 de ani, a fost împușcat mortal, au anunţat autorităţile locale. Alt suspect a fost de asemenea reţinut. Printre victime se numără şi un băiat de 13 ani, care se află în stare critică.
Cu puţin timp înainte ca împuşcăturile să înceapă, pe pagina de Facebook a festivalului era postat mesajul: „Faceţi o greşeală, dacă nu sunteţi aici acum.” Incidentul a avut loc în timpul festivalului de artă Art All Night, la care participau peste 1.000 de persoane. „Intrările de la festival nu erau dotate cu detectoare de metale și ar fi putut fi cu siguranţă mult mai rău, dat fiind spaţiul înghesuit şi numărul de focuri care au fost trase”, a informat Angelo Onofri, procurorul care se ocupă de caz. Autorităţile cred că împușcătura este rezultatul unor dispute între bande.
Cutremur soldat cu morţi în Japonia
Cel puţin trei persoane decedate, 214 persoane rănite și multiple pagube materiale este bilanţul unui cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter ce s-a produs luni dimineaţă în Osaka, a doua metropolă din Japonia.
Cutremurul a afectat o zonă industrială importantă, iar producătorii liniei de electrocasnice Panasonic au anunţat că vor opri temporar producţia în două fabrici. Și Daihatsu Motor Co, care face parte din Toyota Motor Corp, a anunţat că va opri producţia în fabricile din Osaka şi Kyoto.
În regiune, un alt cutremur major a fost cel din 1995, când peste 6.000 de persoane au murit.
În Japonia, cel mai puternic seism a fost cel din 11 martie 2011, în urma căruia au murit aproape 20.000 de oameni. Acest cutremur a provocat un grav accident la centrala nucleară Fukushima.
Grecia şi Macedonia au semnat acordul de schimbare a numelui fostei republici iugoslave
Nikola Dimitrov, ministrul macedonean de externe, și Nikos Kotzias, ministrul grec de externe, au semnat duminică un acord prin care numele fostei republici iugoslave devine „Republica Macedonia de Nord”. Documentul trebuie aprobat de ambele parlamente, iar în Macedonia trebuie organizat şi un referendum.
În urma acordului, care a fost semnat în nordul Greciei, lângă frontiera cu Macedonia şi Albania, Grecia, care deţine drept de veto, nu va mai refuza aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi la Alianţa Atlanticului de Nord.
„Cele două ţări ale noastre trebuie să lase trecutul în urmă şi să se concentreze asupra viitorului. Am fost suficient de curajoşi să facem un pas înainte”, a declarat premierul macedonean, Zoran Zaev, care a fost de asemenea prezent la ceremonie.
Incident la Campionatul Mondial de Fotbal
Opt oameni au fost răniţi după ce un taxi, al cărui șofer adormise la volan, a lovit un grup de suporteri de fotbal, într-un incident produs în centrul Moscovei, au anunţat autorităţile ruse.
Şoferul, de 28 de ani, originar din Kîrgîzstan, care a încercat să fugă de la locul accidentului, a fost prins ulterior de poliţie, iar acum este cercetat în stare de arest.
„Şapte dintre persoanele rănite sunt în stare bună, iar alta are plăgi moderate”, a declarat un oficial rus.
Primăria Moscovei a confirmat că analizează ipoteza unui accident de circulaţie.
Incidentul intervine în contextul în care în Moscova şi în alte oraşe ruse are loc Campionatul Mondial de Fotbal.
Aproape 6 milioane de carduri, afectate de o breșă de securitate în Marea Britanie
Compania Dixons Carphone, cel mai mare retailer din Marea Britanie, a recunoscut că au fost afectate un număr de 5,8 milioane de carduri şi datele personale a 1,2 milioane de persoane, în cadrul unui atac cibernetic ce a vizat compania. Investigaţia a început în luna iulie a anului 2017, când hackerii au încercat să obţină acces la unul dintre sistemele de procesare ale magazinelor Currys PC World şi Dixons Travel.
Datele personale accesate de hackeri erau informaţii nefinanciare, precum nume, adrese şi adrese de e-mail, au declarat oficiali ai companiei.
„Protejarea datelor noastre trebuie să fie în centrul afacerii noastre şi am dat greş aici. (…) Am luat măsuri pentru a opri orice acces neautorizat şi, chiar dacă nu avem dovezi că s-a produs o fraudă ca rezultat al acestor incidente, luăm această situaţie drept extrem de importantă”, a declarat Alex Baldock, director la Dixons Carphone, care a adăugat că este „extrem de dezamăgit” de breşa de securitate şi că îi „pare rău pentru orice supărare provocată”.
Succes notabil în eradicarea HPV, în Anglia
Noi cifre puse la dispoziţie de Serviciul de Sănătate Publică din Anglia arată că rata virusului papiloma umană (HPV) la femeile cu vârste între 16 și 21 de ani care au fost vaccinate între 2010 și 2016 a scăzut cu 86%.
Vaccinul HPV a eliminat aproape complet infecţia cu virusul HPV la femeile tinere și, dacă ar exista și o variantă a vaccinului pentru bărbaţi, ar putea preveni mii de cazuri de cancer în Marea Britanie în fiecare an, sugerează noi date.
Mai mult de 3.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin în fiecare an, iar peste 800 vor muri de boală, majoritatea cazurilor fiind provocate de HPV.
La nivel global, 5% din cazurile de cancer diagnosticate anual sunt provocate de infecţia cu tulpinile oncogene ale HPV, iar ţara noastră se află pe primul loc la incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin.
UE: donatorii români de sânge să nu mai fie răsplătiţi cu bonuri valorice
După 2020, românii care donează sânge nu vor mai primi bonuri valorice, aşa cum se întâmplă în prezent, întrucât România trebuie să se alinieze unor cerinţe europene care deja se respectă în restul ţărilor UE.
Cu toate acestea, sociologul Mircea Kivu avertizează că este posibil ca o asemenea măsură să accentueze lipsa donatorilor de sânge din ţara noastră, în condiţiile în care doar 1,7% din populaţia adultă din România donează sânge, faţă de 66%, în Austria, sau 52%, în Franţa.
„Mulţi se prezintă la donare pentru bonurile de 63 de lei şi pentru reducerea la transportul în comun. Plata nu este acceptată în lumea civilizată, suntem singura ţară europeană care avem o astfel de răsplată mascată”, a declarat medicul Doina Goşa, şefa Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Bucureşti.
Cu toate acestea, specialiştii sunt de părere că nu doar lipsa educaţiei şi a campaniilor de informare a dus aici. Lipsa de personal din centrele de transfuzii, bugetul redus de care acestea beneficiază, dar şi condiţiile precare în care se desfăşoară actul de donare de sânge sunt de asemenea factori care au contribuit la starea actuală din sistemul de sănătate.