Esenţiale azi, 20 august

104

Aproape 300 de plângeri depuse împotriva Jandarmeriei

Un număr de aproximativ 300 de plângeri au fost depuse de către protestatari la Parchetul Militar în urma violenţelor înregistrate în cadrul mitingului din 10 august din Piaţa Victoriei, a informat Parchetul General. În plus, procurorii au efectuat peste 100 de audieri cu privire la acuzaţiile la adresa jandarmilor care ar fi intervenit într-un mod abuziv în timpul manifestărilor.

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a prezentat duminică raportul cu privire la evenimentele de la manifestaţie și a informat că, până în prezent, au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut. În plus s-au făcut trei arestări, iar două persoane au fost plasate sub control judiciar.

Google clarifică politica de urmărire a locaţiei

Google a revizuit pe website-ul său o descriere eronată a modului în care funcţionează setarea „Istoricul locaţiilor”, clarificând faptul că Google continuă să urmărească utilizatorii chiar dacă aceștia au dezactivat setarea. Astfel, Google recunoaște că „unele informaţii privitoare la locaţie pot fi salvate ca parte a utilizării altor servicii, cum ar fi „Căutare” și „Hărţi”. Anterior, Google susţinea că, „având Istoricul Locaţiilor dezactivat, locurile în care mergi nu mai sunt stocate”.

Sute de poduri din Franţa, în pericol de prăbușire

Aproximativ 840 de poduri din Franţa riscă să se prăbușească în anii următori din cauza stării avansate de degradare, se arată într-un raport de audit realizat la solicitarea guvernului de la Paris. Astfel, din cele 12.000 de poduri întreţinute de autorităţile centrale, o treime necesită reparaţii.

Pe fondul tragediei provocate de prăbuşirea unui segment suspendat al unei autostrăzi din Italia, Elisabeth Borne, ministrul francez al transporturilor, a anunţat săptămâna trecută că „întreţinerea podurilor este o prioritate” a guvernului.

SUA, furnizorul bombei care a ucis 51 de oameni în Yemen

Conform unui raport CNN, bomba lansată într-un raid aerian ce a fost atribuit coaliţiei conduse de Arabia Saudită în nordul Yemenului și care a ucis 51 de persoane, dintre care 40 de copii, a fost cumpărată din America ca parte a unui acord între Departamentul de Stat şi Riad. Imagini ale schijelor bombei, filmate la puţin timp după atacul de joi, 9 august, indică faptul că este vorba despre o bombă de tip Mark 82 (Mk82), cu ghidare cu laser, concepută de compania de apărare americană Lockheed Martin, au declarat experţi în armament.

Deși fostul preşedinte Barack Obama interzisese vânzarea bombelor ghidate cu laser către Arabia Saudită după utilizarea unui tip de proiectil similar într-un raid aerian ce s-a soldat cu moartea a 155 de persoane în octombrie 2016, Donald Trump a ridicat această interdicţie.

Devalorizare majoră a bolivarului, în Venezuela

Analiștii venezueleni au apreciat o devalorizare cu 95% a monedei naţionale, pe fondul haosului generat de atacul cu drone încărcate cu explozibili asupra președintelui Venezuelei, la începutul lunii august. Devalorizarea vine și pe fondul deciziei de eliminare a cinci zerouri de pe actualul bolivar și a modificării numelui monedei oficiale.

Cursul oficial va crește de la aproximativ 285.000 de bolivari pentru 1 dolar american, la 6 milioane, un șoc pe care oficialii au încercat să-l compenseze parţial prin creșterea salariului minim până la echivalentul a 30 de dolari pe lună. Analiștii au estimat deja că inflaţia va atinge un milion de procente anul acesta.

Familii coreene reunite după 65 de ani

Peste 180 de familii separate de Războiul Coreean, 1950-1953, vor fi reunite pentru 11 ore în Coreea de Nord, începând de luni. Deși este o ocazie de bucurie, specialiștii spun că aceste reuniuni scurte de familie, care au început în 1985 și se desfășoară anual, pot fi o experienţă traumatizantă pentru supravieţuitorii în vârstă.

La sfârșitul lunii iulie, aproximativ 132.600 de persoane erau în evidenţe ca făcând parte din familii separate. Potrivit datelor guvernamentale, dintre cei 57.000 de supravieţuitori ai războiului, 41,2% au vârste de aproximativ 80 de ani și 21,4% au 90 de ani.

SUA: Posibilă implicare a Chinei în alegerile americane

Consilierul american pe probleme de securitate naţională, John Bolton, a declarat duminică că ţări precum China, Coreea de Nord şi Iranul s-ar putea amesteca în alegerile americane. Declaraţiile consilierului au venit după ce, cu o zi înainte, președintele Donald Trump scrisese pe Twitter că „toţi idioţii care se concentrează pe Rusia ar trebui să înceapă să privească într-o altă direcţie – China”.

Cehia: UE să își închidă frontierele pentru migranţi

Premierul ceh, Andrej Babis, a susţinut sâmbătă ideea instaurării unei politici restrictive în materie de primire de migranţi şi refugiaţi. „Trebuie, înainte de toate, să transmitem un semnal clar că Europa este închisă şi că nicio persoană nu mai poate veni aici”, a declarat premierul într-un interviu acordat cotidianului ceh Pravo. Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia se opun proiectului european din 2015 care vizează redistribuirea solicitanţilor de azil ajunşi în Europa la nivelul blocului comunitar.

Iranul și acordul nuclear din 2015

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și-a exprimat duminică nemulţumirea faţă de eforturile arătate până acum de Germania, Franţa şi Marea Britanie pentru a salva acordul nuclear din 2015 și a acuzat că aceste ţări adoptă mai mult poziţii politice decât măsuri practice.
Dacă Iranul va rămâne sau nu în acest acord nuclear se va decide înaintea implementării celei de-a doua serii de măsuri punitive americane, ce este prevăzută pentru luna noiembrie.

Pe de altă parte, săptămâna viitoare Iranul va prezenta un nou avion de vânătoare şi va continua să-şi dezvolte programul de rachete, a declarat sâmbătă ministrul apărării de la Teheran, sfidând astfel sancţiunile impuse de SUA care aveau ca scop stoparea programului balistic iranian. În plus, marina iraniană a anunţat montarea pentru prima oară pe o navă a unui nou sistem defensiv avansat de producţie internă.

Chinezii încep să respire cel mai curat aer din ultimul deceniu

Calitatea îmbunătăţită a aerului evidenţiază cât de repede China atacă problema smogului care a creat probleme la Beijing în 2013, când particulele mici poluante au atins o valoare de 35 de ori mai mare decât limita recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Deoarece președintele Xi Jinping a făcut din problema poluării aerului una dintre principalele priorităţi ale ţării, milioane de întreprinderi și familii din Nord au fost forţate să treacă de la cărbune la gaze naturale, atât pentru energia industrială, cât și pentru încălzirea locuinţelor.

„China și-a luat un angajament foarte clar de reducere a poluării. Cu greu trece o săptămână în care China să nu introducă un nou regulament sau o nouă politică aferentă acestui angajament”, a declarat Tim Buckley, directorul departamentului de finanţe energetice din cadrul Institutului pentru Economie și Analiză Financiară, SUA.