Esenţiale azi, 20 iulie

88

România, lider al inflaţiei în UE

În luna iunie 2018, pentru a cincea lună consecutiv, România a înregistrat cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, adică 4,7%. În Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a stagnat în luna iunie 2018 la 2%, conform datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică.

Alături de ţata noastră, rate mari ale inflaţiei anuale au fost înregistrate în Estonia (3,9%) şi Ungaria (3,2%). La începutul lunii mai, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an.

Americanii cred că Trump a acţionat ca un „trădător” la Helsinki

Aproape jumătate (49%) dintre respondenţii americani la un sondaj de opinie au declarat că sunt de acord cu evaluările conform cărora prestaţia președintelui american în cadrul întâlnirii cu omologul său rus, Vladimir Putin, poate fi catalogată drept „trădare”.

Respondenţii au mai declarat că summitul nu a servit intereselor geopolitice ale Americii. Doar 5% dintre americani cred că Statele Unite au avut mai multe avantaje decât Rusia în urma summitului, în timp ce 34% au declarat că summitul a fost mai benefic pentru Rusia decât pentru Statele Unite. Un procent de 16% consideră că summitul nu a fost benefic pentru niciuna dintre ţări.

Donald Trump vrea să îl invite pe Vladimir Putin la Washington

Casa Albă a anunţat că președintele Trump i-a cerut consilierului pe securitate naţională, John Bolton, ca în această toamnă să-l invite la Washington pe președintele rus, Vladimir Putin.

Într-o postare pe Twitter, preşedintele american a informat că el şi președintele rus ar urma să pună în aplicare „o parte din numeroasele lucruri pe care le-am discutat” și care ar viza terorismul, securitatea Israelului, proliferarea nucleară, atacurile informatice, comerţul, situaţia din Ucraina, pacea din Orientul Mijlociu, situaţia din Coreea de Nord şi altele.

Pentru moment, Kremlinul nu a reacţionat, însă, dacă ar accepta, ar fi pentru prima dată când Vladimir Putin ar fi primit la Casa Albă într-o vizită de stat.

Între timp, la câteva zile după summit, Putin a ţinut un discurs în care a vorbit despre dezvoltarea unor noi arme nucleare care ar putea să lovească aproape orice punct din lume și să se sustragă unui scut antirachetă al Statelor Unite. Printre noile arme testate deja de forţele militare ruse se află și o rachetă de croazieră cu motor nuclear cu rază „nelimitată” de acţiune. Ministrul apărării din Rusia a informat că racheta de croazieră a fost testată pe teren, iar acum se pregătesc testele de zbor.

Smartphone pliabil de la Samsung

Samsung și alţi producători de smartphone-uri fac progreseze în domeniul tehnologiei ecranelor pliabile, ceea ce ar putea duce la un nou val de inovaţii în domeniul telefoniei. Astfel, Samsung ar putea lansa la începutul anului viitor un smartphone pliabil ce va avea un ecran flexibil cu diagonala de 18 cm, dar și un alt display mai mic, sub formă de bară, care va fi amplasat pe exteriorul dispozitivului. Preţul estimat este de 1.500 de dolari.

Samsung lucrează de asemenea și la producerea de baterii curbate pentru acest dispozitiv. Bateriile folosite în viitorul Samsung Galaxy X vor fi pliabile și vor avea o capacitate între 3.000 și 6.000 mAh.

Studiu: Coreea de Nord este capitala sclaviei moderne

Peste 40 de milioane de oameni, adulţi și copii, pot fi consideraţi sclavi, arată ultimul Index al Sclaviei Globale. Raportul, publicat de Fundaţia Walk Free, arată că cei mai mulţi sunt în Coreea de Nord, unde 2,6 milioane de oameni fac muncă silnică. La nivel global, 70% din totalul persoanelor definite drept sclavi sunt femei.

În ultimii 5 ani, aproximativ 89 de milioane de persoane au fost victimele unei forme de sclavie. Potrivit cercetătorilor, aceste încălcări ale drepturilor omului „nu reprezintă doar excese ale statului, ele sunt o componentă esenţială a sistemului politic”.

Tineri morţi în accident rutier în timp ce erau live pe Facebook

Doi tineri în vârstă de 14 și, respectiv, 18 ani au murit şi alţi doi au fost răniţi în noaptea de joi, în urma unui accident produs pe DN2, în zona popasului Tâmboeşti, judeţul Vrancea, după ce maşina în care se aflau a derapat şi a lovit un cap de pod. Tinerii aveau dispozitivul de filmat pus pe bordul autoturismului, iar în timp ce rulau pe şosea aceştia transmiteau live pe Facebook.

Conform poliţiștilor, accidentul s-a produs din cauza neatenţiei la volan, a lipsei de experienţă și a carosabilului umed. Conducătorul auto, de 19 ani, şi celălalt pasager, de 17 ani, au scăpat cu răni uşoare.

Proprietarii din clădiri cu risc seismic, obligaţi să ia măsuri de consolidare

Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, prin care proprietarii care locuiesc în imobile încadrate în clasele de risc seismic sunt obligaţi să ia măsuri ca să reducă riscul la cutremur, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

În plus, proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri de modernizare a locuinţei, modificări ce se pot realiza doar cu autorizarea prealabilă a lucrărilor de către administraţia publică.

Avertizări cu privire la eventualitatea unui eşec al negocierii Brexitului

Comisia Europeană a îndemnat joi atât statele membre UE, cât și întreprinderile să „își intensifice pregătirile” în vederea repercusiunilor pe care le va avea ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, mai ales în eventualitatea unui eșec al negocierilor.

Bruxelles-ul a avertizat că, „dacă acordul cu privire la retragere nu este ratificat până la 30 martie 2019, nu va exista o perioadă de tranziţie, iar legile UE vor înceta să se aplice în Regatul Unit”.