Jumătate dintre tinerii de 18-24 de ani din Marea Britanie au o atitudine pozitivă faţă de religie, a descoperit un sondaj efectuat de ComRes.
Noua generaţie, supranumită „Generaţia Z”, cea care succede generaţia milenialilor, manifestă mai multă toleranţă faţă de credinţa și manifestarea cultică creștină decât generaţiile anterioare. Mai mult de jumătate dintre membrii Generaţiei Z din Marea Britanie au declarat în cadrul sondajului citat de The Guardian că au avut o experienţă pozitivă în relaţia cu creștinii, chiar dacă două treimi dintre ei spun că nu au mers niciodată la biserică. Două treimi dintre tinerii de 18-24 de ani spun că nu au mers niciodată la biserică, iar între cei din treimea rămasă 20% spun că merg de două ori pe an la biserică, iar 2% că merg de mai multe ori pe săptămână.
Jumătate dintre respondenţii de 18-24 de ani s-au arătat în dezacord cu afirmaţia că creștinii sunt o forţă negativă în societate, însă 12% dintre ei au fost de acord. Procentul celor care împărtășesc această convingere este totuși mai ridicat între mileniali, între care 14% sunt de acord cu afirmaţia.
Chiar dacă doar 11% dintre membrii Generaţiei Z ar prefera să socializeze cu un creștin dacă ar avea de ales între a avea o conversaţie cu un astfel de credincios sau cu un ateu, sondajul a dezvăluit că procentul în rândul tinerilor este mai ridicat decât cel al întregului public sondat, indiferent de vârstă, care se oprește la 7%. Aproximativ 38% dintre tinerii Generaţiei Z nu cred că s-ar distra mai bine cu un creștin, iar 52% dintre ei, adică majoritatea respondenţilor tineri, au spus că nu au o idee preformată pe acest subiect.
Sondajul a fost publicat a doua zi după ce Biserica Anglicană a anunţat că va deschide 100 de noi biserici în special în zone urbane, unele dintre ele dedicate în special tinerilor care doresc să participe la închinarea comună și să se implice în acţiuni sociale. Însă cercetarea nu a avut o legătură directă cu anunţul anglicanilor, ci mai degrabă cu lansarea unei cărţi semnate de profesorul creștin Krish Kandiah, fondatorul agenţiei de adopţie „Home for Good”, carte care se intitulează „Faitheism”.
În ultimii zeci de ani, sondajele de opinie au indicat o tendinţă de devalorizare a organizaţiilor religioase și a instituţiilor de credinţă printre tineri, care favorizau mai degrabă o variantă nedefinită de spiritualitate. Un sondaj major pentru Marea Britanie, British Social Attitudes Survey, arăta în 2016 că 71% dintre tinerii de 18-34 de ani nu au nicio religie, iar procentul era în creștere faţă de cele 62 de procente înregistrate în anul anterior.
Luna trecută, o dezbatere pe tema intoleranţei faţă de creștinii din Europa a fost găzduită de Parlamentul European. Mai mulţi experţi internaţionali, avocaţi și lideri ai unor organizaţii pentru libertatea religioasă au luat cuvântul împotriva a ceea ce au identificat drept o tendinţă încă actuală. „Vorbim despre intoleranţa împotriva creștinilor în lume, uitând să acordăm atenţie intoleranţei care se petrece la noi în prag și pe străzile noastre”, a avertizat parlamentarul european Nathan Gill. Acesta a punctat că Europa își neglijează moștenirea culturală privind libertatea religioasă și că ignoră sacrificiile făcute de predecesorii ei, care au luptat pentru „a ne da nouă o Europă a libertăţii și o Europă a democraţiei”.