Românii, campionii Europei la pesimism

252

Un studiu al companiei de cercetare de piaţă GfK anunţă un lucru total nesurprinzător pentru mulţi dintre noi – românii sunt cei mai pesimiști când vine vorba despre propria economie, între toţi ceilalţi europeni.

Momentul în care Oficiul European de Statistică (Eurostat) a anunţat că în luna iunie România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană pentru a cincea lună consecutivă coincide cu momentul în care GfK a publicat un comunicat de presă care avertiza că România are cea mai scăzută prognoză economică din Europa.

La nivelul UE, rata anuală a inflaţiei a stagnat luna trecută, în jurul valorii de 2%, dar trendul pare să fie ascendent în majoritatea statelor membre UE. România (4,7%), Estonia (3,9%) și Ungaria (3,2%) sunt ţările cu cele mai mari rate ale inflaţiei. Institutul Naţional de Statistică din România a pus creșterea inflaţiei pe baza scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,86%, a celor nealimentare cu 7,82% şi a serviciilor cu 2,58%.

În aceste condiţii, perspectivele economice la nivel european sunt mai puţin încurajatoare decât la începutul anului, înclinaţia spre consum fiind în ușor declin faţă de primul trimestru al anului, iar România este ţara în care cetăţenii privesc perspectivele economice cu mai mult pesimism decât oriunde în altă parte a Europei. Înclinaţia către cumpărare este mică la noi în ţară, deși în ușoară creștere, în timp ce așteptările oamenilor privind veniturile au scăzut, ajungând la cel mai scăzut nivel înregistrat din iunie 2014, avertizează GfK.

Din ce reiese și din alte studii la nivel internaţional, românii par să își fi făcut abonament la o viaţă nefericită. Un sondaj al Comisiei Europene publicat în luna aprilie arată că românii erau cei mai nefericiţi dintre europeni, din cauza sărăciei, a problemelor de sănătate, a inegalităţii de șanse, a lipsei de încredere în forţele proprii și a injustiţiei din ţară. Doar 30% dintre români cred că șansele de a reuși în viaţă s-au mai echilibrat, comparativ cu situaţia de acum 30 de ani.

Dacă mergem și mai în urmă, vom găsi România pe ultimul loc în Barometrul Global al Fericirii din 2011, pe primul loc la nemulţumire între 34 de state din Europa și din Asia Centrală în același an, pe locul 90 în topul ONU al celor mai fericite ţări din lume în 2013, la egalitate cu Iranul în Indexul Global al Bunăstării din 2014 și tot așa. Pare că, indiferent de indicii folosiţi, de definiţiile aplicate și de metodele de calcul preferate, România iese veșnic nefericită. Dacă vreţi să vă informaţi în profunzime pe acest subiect, citiţi și Cum se simte (ne)fericirea la români.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.