Esenţiale azi, 20 iunie

78

Mandatul primarului ales al Chișinăului, invalidat

Judecătoria Chișinău a anulat marţi seara scrutinul care a avut loc pe 3 iunie pentru desemnarea primarului capitalei Republicii Moldova, scrutin câștigat de Andrei Năstase.

Având ca motivaţie înălcarea Codului Electoral prin organizarea de către Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr (centru dreapta), a unor acţiuni electorale chiar în ziua celui de-al doilea tur de scrutin, Partidul Socialist a solicitat instanţei să declare nule alegerile locale anticipate desfășurate pe data de 3 iunie.

„Vom contesta această hotărâre la Curtea de Apel. Avem la dispoziţie o zi pentru a contesta decizia. O să facem acest lucru cât mai repede, dar vom aştepta decizia de la Curtea de Apel. Am un îndemn către toţi să fim pregătiţi pentru proteste masive. Este o decizie arbitrară pentru care această judecătoare trebuie să facă puşcărie”, a declarat Andrei Năstase.

Alegerile anticipate au fost organizate ca urmare a demisiei lui Dorin Chirtoacă, suspendat din cauza dosarelor sale penale.

Andrei Năstase câștigase turul doi al alegerilor din Chişinău la o diferenţă de 12.644 de voturi faţă de Ion Ceban. Până va avea loc următorul tur de scutin, programat în 2019, funcţia de primar interimar al Chișinăului va fi asigurată de Ruslan Codreanu.

Cutremur în judeţul Buzău

Un cutremur cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter, al treilea în decurs de câteva ore, s-a produs în judeţul Buzău în noaptea de marţi spre miercuri, a informat Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea, în apropierea oraşelor Nehoiu (14 km), Covasna (42 km), Întorsura Buzăului (44 km), Mizil (50 km) şi Vălenii de Munte (51 km), la o adâncime de 123 kilometri.

Tot în zona seismică Vrancea au mai avut loc marţi două cutremure cu magnitudini de 3,3 și, respectiv, 3,5 pe scara Richter.

Trump: Guvernul Angela Merkel ascunde date despre infracţiunile imigranţilor

Donald Trump, liderul Statelor Unite, a acuzat marţi administraţia Merkel că ascunde datele despre creșterea infracţionalităţii generate de imigraţie, aspect ce nu se va regăsi și în SUA.

„Numărul infracţiunilor în Germania a crescut cu 10% de când au fost acceptaţi imigranţi (autorităţile nu vor să raporteze aceste infracţiuni). În alte ţări situaţia este chiar mai gravă. Fii inteligentă America!” este mesajul postat de Donald Trump marţi pe Twitter.

Politicile privind imigraţia ale guvernului condus de Angela Merkel au atras criticile președintelui american și luni, pe fondul tensiunilor dintre formaţiunile Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi filiala bavareză a Uniunii Creştin-Sociale (CSU).

„Când nu ai frontiere, nu ai o ţară. (…) A fost o mare greşeală să fie primiţi în Europa milioane de oameni care au schimbat atât de puternic şi de violent cultura continentului!”, a declarat Trump, anunţând că nu va permite ca Statele Unite să devină „tabără de imigranţi”.

Statul vrea să plătească firmele care angajează șomeri și asistaţi social

Firmele care angajează șomeri sau beneficiari de ajutoare sociale ar putea primi, lunar, o subvenţie de 2.250 de lei.

Ministrul muncii anunţă subvenţii lunare de 2.250 lei, pentru o perioadă de 5 ani, pentru firmele care angajează șomeri sau beneficiari de ajutoare sociale, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă, în curs de avizare, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Și firmele care angajează tineri absolvenţi, indiferent de forma de învăţământ, persoane cu handicap sau în prag de pensionare vor beneficia de subvenţii.

„Ne-am gândit ca să îi sprijinim pe toţi cei din mediul de afaceri care vor să facă angajări în perioada următoare”, a fost declaraţia de marţi seară a Liei Olguţa Vasilescu.

2017, anul record al strămutărilor forţate

În raportul Migraţia Globală 2018, publicat anual de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, se arată că la fiecare 2 secunde o persoană este strămutată și peste 68 de milioane de oameni au fost nevoiţi anul trecut să-și lase în urmă căminul, din cauza războaielor, a violenţelor și presecuţiilor. În anul 2017 a fost atins un nivel record al strămutărilor, iar la nivel global, 1 din 110 persoane este strămutată.

Problema strămutărilor a adus în discuţie nevoia urgentă a unui nou acord global. „Ne aflăm într-un moment de răscruce, în care succesul gestionării strămutării forţate la nivel global necesită o abordare nouă și mult mai complexă, astfel încât ţările și comunităţile să nu fie nevoite să se descurce singure”, a declarat Filippo Grandi, înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi.

În ţara noastră anul trecut s-au înregistrat 4.820 de cereri de azil, cu o majoritate a solicitanţilor din Irak, Siria și Afganistan. Date din anii trecuţi arată că numărul cererilor de azil nu depășeau 1.500.

Canada a legalizat consumul de marijuana

Senatul canadian a adoptat marţi Legea Canabisului, privind legalizarea consumului de marijuana în scop recreaţional, după ce măsura a fost deja aprobată de Camera Comunelor. Canada a devenit a doua ţară din lume care ia astfel de măsuri, după Uruguay, și prima ţară din G7 în care locuitorii vor putea cumpăra și consuma legal canabis. În lege sunt reglementate modalităţile în care marijuana poate fi cultivată, distribuită și vândută. Așadar, începând cu luna septembrie, canadienii vor putea cumpăra marijuana atât din magazine, cât și online.

Persoanele peste 18 ani, iar în unele zone peste 19 ani vor putea deţine 30 de grame de canabis uscat. Este de așteptat ca guvernul să ofere între 8 şi 12 săptămâni pentru a se crea o piaţă pentru marijuana, timp în care industria şi poliţia se pot pregăti pentru aplicarea noii legi.

Odată cu legalizarea marijuanei, oficialii se așteaptă la o reducere a numărului dosarelor penale pentru posesie de droguri, dar și la o creștere a veniturilor din impozite. Cu toate acestea, legalizarea implică și foarte multe riscuri, printre care un consum mai mare, o utilizare greșită și o disponibilitate mare a drogului pe piaţă.

În Canada, deţinerea de marijuana a devenit infracţiune în anul 1923, însă utilizarea ei în scopuri medicale este legală din anul 2001.

Indonezia: 180 de persoane dispărute după scufundarea unui feribot

Un feribot s-a scufundat în condiţii de vânt și valuri puternice, luni, pe lacul Toba, aflat pe insula Sumatra de Nord, în Indonezia, cu un număr necunoscut de pasageri la bord. După ce iniţial estimările erau de 130 de persoane dispărute, bilanţul actual al victimelor este de 180, printre care și mulţi copii, au anunţat autorităţile locale. La puţin timp după ce feribotul s-a scufundat, au fost salvate 18 persoane.

Ambarcaţiunea, construită din lemn, este căutată de o echipă de 25 de scafandri și de un vehicul subacvatic acţionat de la distanţă, care poate însă opera până la o adâncime de doar 380 de metri.

După ce locul în care ambarcaţiunea s-a scufundat va fi găsit, în apa care are o adâncime de 450 de metri, echipele se așteaptă să găsească multe alte victime. Până acum, apa a adus la mal 3 cadavre.

Deși ambarcaţiunea care s-a scufundat avea capacitatea de a transporta numai 60 de pasageri, aceasta mai transporta în plus și zeci de motociclete pe lângă cei 180 de pasageri, a declarat un oficial din Ministerul Transporturilor.

Merkel și Macron au decis înfiinţarea unui buget pentru zona euro

Angela Merkel și Emmanuel Macron au anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin, că, până în anul 2012, doresc înfiinţarea unui buget comun cu scopul creșterii protecţiei în faţa crizelor. Valoarea bugetului nu a fost precizată.

Bugetul, ce va fi alimentat prin transferuri naţionale sau provenind de la bugetul UE, ar putea fi înfiinţat doar dacă și celelalte 17 state din zona euro vor aproba acest proiect.

De altfel, președintele francez a pledat și vara trecută pentru o astfel de măsură, văzută ca un instrument de solidaritate şi stabilitate pentru cele 19 ţări din zona euro, însă suma propusă de Franţa, de câteva sute de miliarde de euro, a fost respinsă de Germania.